Business Hi-Tech

E-Sign are planuri de extindere regionala

30.01.2006, 18:27 39

E-Sign Security Software, companie ce ofera servicii de certificare digitala (semnatura digitala), intentioneaza sa isi extinda prezenta pe pietele din jurul Romaniei.

"Odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana vor aparea atat amenintari, cat si oportunitati. Trebuie sa fructificam aceste oportunitati printr-o extindere regionala", explica Lauru Badita, director de marketing si vanzari la E-Sign Security Software.

Semnatura electronica garanteaza autenticitatea si integritatea datelor, cat si identificarea semnatarului in cazul mesajelor transmise electronic, cum ar fi contracte comerciale transmise prin e-mail. Astfel de documente sunt recunoscute juridic.

Tarile vizate de catre oficialii E-Sign pentru extinderea companiei in regiune sunt Ungaria, Serbia, Slovenia si Moldova.

"Extinderea se va face intr-o perioada de doi sau trei ani", adauga Badita.

"O sa incercam sa dezvoltam o prezenta in fiecare tara in functie de conditile intalnite. Luam in calcul achizitii, dar probabil ca mai avantajos pentru noi vor fi parteneriatele cu companii IT care deja sunt active pe domeniul securitatii sau doresc o extidere pe acest domeniu". Badita nu exclude nici investitiile directe, dar acestea vor fi facute, daca este cazul, in tari mai putin dezvoltate pe sectorul IT, precum Moldova.

"Studiile Uniunii Europene arata ca nu exista o cerere naturala care sa sustina o investitie pe termen lung pe sectorul de certificare electronica, singurele sectoare cu adevarat active fiind cele de finante-banci si cel guvernamental".

Totusi, ritmul de crestere pentru securitatea IT este cu 50% mai mare decat ritmul de crestere al intregului sector IT din Romania, conform lui Badita.

Principala bariera pe care o intalnesc oficialii E-Sign este ca potentialii clienti nu reusesc inca sa perceapa avantajele serviciilor de certificare digitala in complexitatea lor. "Bugetele pentru securitate ale companiilor sunt in ceea mai mare pondere destinate achizitilor de echipamente, dar din ce in ce mai multi au inceput sa inteleaga avantajele semnaturii electronice. As putea spune ca de la inceputul anului exista o cerere exponentiala pentru serviciile noastre din partea sectorului privat", spune Badita.

Anul trecut cota de piata in domeniul certificarii digitale a companei E-Sign Security Software a fost de 90%, conform lui Badita. Principalii concurenti pe piata romaneasca ai companei sunt Digi-Sign si Transsped .

In 2004, cifra de afaceri a companiei a fost de 2,3 milioane de euro. Pentru anul trecut, oficialii E-sign nu au dorit sa declare cifra de afaceri, dar au precizat ca a fost mai mica fata de cea din 2004. Cifra de afaceri a companiei E-Sign provine in pondere de 55% din contractele guvernamentale si 45% din contractele din domeniul privat. "Anul trecut, ne-am pregatit terenul pentru extiderea regionala, iar obiectivele pe termen scurt au avut poate usor de suferit", precizeaza Badita. In 2006, Badita considera ca E-Sign va avea o cifra de afaceri de 3,5 milioane de euro.

E-Sign Security Sofware ofera servicii de autentificare digitala prin semnatura electronica si a fost infiintata in anul 2002. Serviciile E-Sign permit companiilor si consumatorilor sa comunice si sa incheie tranzactii prin retele digitale, garantand identitatea partilor, dar si integritatea documentelor transmise. Semnatura electronica recunoscuta juridic este stocata pe un dispozitiv electronic securizat de tip eToken sau smar-card, care contine un procesor criptografic si o memorie securizata in care este tinut certificatul calificat.

Prin cooperarea cu ADACOM, membra a VeriSign Affiliate Trust Network, compania ofera in acest moment produse si servicii pentru piata romaneasca.

Compania si-a schimbat numele din E-Sign Romania in E-Sign Security Software la sfarsitul anului trecut.

Actionarul principal al E-Sign Security Software este compania Veris (cu unic actionar Dumitru Dobrota) cu 88,02% din actiuni. Restul actionarilor sunt persoane fizice si juridice romanesti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO