Business Hi-Tech

Euroweb intra peste cateva zile pe piata telefoniei prin Internet

08.01.2003, 00:00 19

Dupa ce PCNET a lansat la 1 ianuarie servicii de voce prin protocol Internet (VOIP) pentru convorbiri telefonice internationale, un alt mare furnizor de Internet din Romania, compania Euroweb s-a hotarat sa intre si ea pe proaspat liberalizata piata a telefoniei fixe.
Euroweb Romania va incepe sa furnizeze, de la 15 ianuarie, servicii VoIP pentru convorbiri internationale prin cartele preplatite. Compania furniza si inainte de liberalizare servicii de voce prin protocol Internet pe baza unui contract incheiat cu RomTelecom. In acest caz, Euroweb actiona ca un agent RomTelecom.
"Noile servicii pe cartele preplatite au la baza acelasi contract. Deocamdata, firmele care doresc sa ofere legal acest tip de servicii nu pot sa o faca decat pe baza unui astfel de contract pentru ca nu exista inca normele privind conditiile de interconectare cu RomTelecom", a declarat Gheorghe Rusu, directorul general al Euroweb Romania.
Potrivit deciziei Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC)RomTelecom este obligat sa ofere companiilor interesate, pana la 1 februarie, conditiile de interconectare la infrastructura sa.
"Dupa ce RomTelecom ne va pune la dispozitie aceste conditii vom avea doua optiuni. Fie vom ramane agentul lor fie vom putea incheia un contract de interconectare si vom oferi serviciile de voce pe cont propriu", a precizat Rusu.
In primele sase luni, pe piata ar putea aparea chiar si cateva sute de furnizori de servicii de VOIP pentru convorbirile internationale, apreciaza oficialul. "Multi vor intra pe aceasta piata dar multi vor pieri. In Cehia, la putin timp dupa liberalizarea pietei in urma cu aproximativ doi ani, aparusera 180 de furnizori de VOIP. Toamna trecuta mai ofereau astfel de servicii doar 32 de companii", a mai spus Gheorghe Rusu.
"Accesul la serviciile de voce furnizate de Euroweb va fi posibil prin intermediul unor cartele preplatite, cu valori de 10, 20 si 50 de dolari. Estimez ca un minut de convorbire in Statele Unite, Canada si Europa de Vest va avea un tarif intre 10 si 15 centi, in timp ce costul unei convorbiri spre zona tarilor din partea de sud a Africii se va apropia de 40 de centi", a spus Rusu.
Potrivit reprezentantului Euroweb Romania, cartelele vor fi distribuite prin intermediul retelei de oficii ale Postei Romane, lanturilor de magazine si benzinariilor.
"tinand cont de experienta filialelor Euroweb din Slovacia, Ungaria si Cehia estimez ca in primele sase luni vom vinde aproximativ 20.000 de cartele", a apreciat Rusu.
Euroweb Romania intentioneaza sa lanseze pe piata si cartele preplatite care sa poata fi utilizate atat pentru servicii de voce cat si pentru accesarea Internetului. "Mai mult, dorim sa impunem in viitor in Romania o modalitate de plata a convorbirilor VOIP fara utilizarea cartelelor preplatite. Prin aceasta, orice client va putea suna la un numar de telefon si i se va deduce automat din cont suma pe care doreste sa o utilizeze pentru convorbirile internationale prin tehnologia VOIP", a afirmat Rusu.
Utilizarea tehnologiei VoIP permite reducerea tarifelor pentru convorbirile internationale cu cel putin 25% comparativ cu telefonia clasica.
In urma contractului semnat anul trecut cu RomTelecom, Euroweb a reusit sa castige pentru serviciile de voce un numar important de clienti din mediul de afaceri romanesc. "Colaborarea cu RomTelecom merge foarte bine, ambele companii avand de castigat. Pana in prezent, peste 50 de companii internationale cu filiale in Romania au apelat la serviciile noastre", a afirmat Rusu, care nu a dorit sa dezvaluie lista acestora.
Euroweb Romania activeaza ca furnizor de servicii Internet din 1993. In iulie 2000, compania a devenit parte integranta a retelei pan-europene Euroweb International.
Portofoliul de servicii asigura toate tipurile de conexiuni la Internet valabile in prezent: dial-up, ISDN (Integrated Services Digital Network), linie inchiriata, cablu TV, legaturi radio in frecventele de 2,4, 3,5 si 26 GHz, GSM si satelit.
Pentru 2002, conducerea Euroweb Romania a estimat o cifra de afaceri de zece milioane de dolari, comparativ cu patru milioane de dolari in 2001.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO