Business Hi-Tech

Exitul antreprenorilor locali de pe retailul GSM: care va fi urmatoarea tranzactie?

Exitul antreprenorilor locali de pe retailul GSM: care va fi urmatoarea tranzactie?

Distribuitorii sunt plafonati in dezvoltare in lipsa resurselor financiare si umane

28.03.2008, 18:51 53

Cea mai recenta tranzactie din retailul GSM local, prin care Vodafone a cumparat distribuitorul Proton, consemneaza o stare de fapt: o intreaga generatie de antreprenori locali care au crezut in urma cu zece ani in explozia telefoniei mobile a ajuns in etapa exit-urilor.
In marea majoritate a cazurilor, fie ca este vorba de Razvan Cuc (Plus GSM), Mihai Iosub (Petrocom) sau Gabriel Sandu (Proton), avem in fata antreprenori care au inceput afacerile din retailul cu telefonia mobila cand aveau putin peste 20 de ani, iar industria locala era inca intr-o faza incipienta.
Primul semn important al valului de tranzactii inregistrat astazi pe retailul GSM a fost dat de Sorin Stoica, prin tranzactia in care a vandut Dasimpex si alti retaileri mai mici catre fondul de investitii Ged Capital, in iulie 2006.
Au urmat tranzactiile prin care Plus GSM era preluat de acelasi Ged Capital, apoi vanzarea Petrocom si Proton catre Vodafone.
Cei trei antreprenori au avut, in esenta, aceleasi explicatii pentru decizia de a vinde: scaderea veniturilor - determinata atat de cresterea retelelor de magazine ale operatorilor cat si de maturizarea pietei, precum si imposibilitatea dezvoltarii pe mai departe a retelelor construite in ani de zile. "Nu aveam sediul in Bucuresti, pentru a avea acces la informatii, la oameni bine pregatiti si nu mai aveam nici resursele financiare necesare pentru a deschide noi magazine acolo unde sunt acum clientii, in centre comerciale, in mall-uri", explica, intr-o discutie neoficiala cu ZF, unul din antreprenorii care au decis sa-si vanda compania.
Un exemplu este cazul Proton: compania isi programase afaceri de 50 mil. euro anul trecut, dar s-a oprit la un business de 36 mil. euro. Compania a fost totusi profitabila in 2007, inregistrand un castig net de circa 300.000 de euro, dupa cum a declarat pentru ZF Gabriel Sandu, fostul actionar majoritar.
Pozitionarea magazinelor intr-o zona "vanata" de Vodafone si disponibilitatea de a renunta la parteneriatul cu Orange l-au ajutat pe Sandu sa ramana, cel putin pentru o vreme, cu un pachet de 34% din firma, unde isi va mentine si o pozitie de manager.
Dupa acest val de tranzactii, pe piata au mai ramas doar doi mari retaileri GSM care sunt controlati de oameni de afaceri romani. Este vorba de Euro-GSM din Cluj, controlat de familia Silvia si Zsolt Fodor, si Vegastel - detinut de omul de afaceri Adrian Prodan. Ambele companii sunt partenere cu Orange Romania.
Proprietarii Euro-GSM, care au si o afacere puternica pe distributia de telfoane mobile si accesorii GSM, au precizat pana acum ca nu au intentii de vanzare.
In ce priveste Vagestel, companie este oferita spre cumparare de cateva luni bune, asa cum - spun unele surse din piata. Este cazul pentru toti jucatorii romani care au ramas pe aceasta piata, "fie ca acest lucru este public sau nu".
Companiile care ar putea fi interesate de noi preluari sunt atat operatorii de telefonie mobila, cat si firme ca MCS Communications, operatorul retelei de retail GSM Say, sau Germanos. Atat MCS Communications cat si Germanos au anuntat pentru acest an planuri de extindere agresiva, de crestere a retelei cu cateva zeci de magazine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO