Business Hi-Tech

Expotek: Deocamdata firmele IT sunt ingrijorate cum vor traversa vara; e prea devreme sa stim cum va fi CERF 2010

14.06.2009, 17:50 36

Editia din 2009 a CERF, prima din istoria de 18 ani a expozitiei care nu a avut standuri dedicate publicului larg, va fi organizata si anul viitor in acelasi format, o eventuala discutie despre deschiderea unor pavilioane consumer fiind prematura in conditiile in care urmeaza o "vara dura" pentru industria IT&C, spune Dan Voicu, directorul general al Expotek.

"In acest an cheltuielile pentru CERF au fost de aproximativ 300.000 de euro, in timp ce veniturile noastre au fost mai mici, insa cel mai important lucru este ca formatul din acest an al expozitiei dedicat mediului de business a fost validat si ca avem continuitate", a declarat pentru ZF Dan Voicu, seful Expotek, compania care organizeaza targul Computer and Electronics Romanian Fair.
El nu a dorit sa ofere detalii despre nivelul pierderilor financiare inregistrate prin organizarea CERF 2009 insa a declarat ca situatia ar fi putut fi evitata daca Expotek ar fi schimbat mai repede structura targului. "Daca gandeam CERF in actuala formula inca din decembrie 2008, poate ca acum am mai fi avut un pavilion si eram pe break-even sau chiar obtineam un mic profit".
Organizat pe fondul unei caderi economice care a lovit puternic vanzarile din industria IT&C, CERF 2009 nu a mai atras printre expozanti niciun operator telecom sau mari jucatori din pe segmentul electronicelor. Cel mai mare pavilion din cadrul CERF 2009 a fost de altfel organizat de un grup de 20 de companii din Taiwan, care au participat la expozitie in conditiile in care o mare parte din cheltuieli a fost sponsorizata de guvernul din Taipei.
In aceste conditii, Voicu spune ca atragerea in cadrul CERF a unor nume precum Microsoft sau Dell este un succes. CERF a avut in acest an aproximativ 4.000 de vizitatori, din care aproximativ 1.200 au platit si biletul scumpit in mod intentionat la 30 de lei pentru a "filtra" audienta targului. Anul trecut, CERF a avut aproximativ 60.000 de vizitatori.
Voicu spune ca CERF va fi organizat "fara discutie" si anul viitor, mai ales in conditiile in care aproximativ 80% din firmele prezente in acest an la expozitie au declarat ca vor reveni. Stanley Kao, seful reprezentantei economice pentru Europa de Est din Taiwan, spune, spre exemplu, ca la CERF 2010 va exista din nou un pavilion al tarii sale, chiar daca editia din acest an a fost "mai mica" decat cele precedente. "Majoritatea companiilor taiwa-neze prezente la CERF au fost multumite de rezultate... si si-au gasit potentiali parteneri in Romania. Desigur, speram ca situatia se va imbunatati pana anul viitor", a precizat Kao pentru ZF.
Pe de alta parte, dincolo de afirmatia ca CERF 2010 va avea loc, Dan Voicu ezita sa faca alte estimari.
"Acum toate firmele IT sunt ingrijorate cum vor traversa vara si toamna. Aceasta perioada este in mod traditional slaba, dar acum urmeaza o vara dura pentru companiile IT&C. In plus se observa si o absenta de pe piata a unor proiecte publice pe IT&C", spune seful Expotek, care precizeaza doar ca anul viitor programul de conferinte de la CERF va aborda si tema fondurilor europene.
Pana la a stabili cum va arata CERF 2010, Expotek are in agenda o alta expozitie cu profil IT&C, Hi-Fi Arena, cu o audienta mai restransa, dedicata segmentului premium de produse audio video.
Voicu afirma ca expozitia va avea loc in conditiile in care segmentul de vizitatori urmarit este "mai putin afectat" de criza, iar contractul de inchiriere a spatiului este deja semnat cu un hotel din Capitala.
De altfel, Voicu afirma ca in acest moment hotelierii, care resimt puternic scaderea inregistrata de economie printr-un grad mai mic de ocupare al camerelor si al spatiilor de conferinte "ar face orice sa aiba clienti".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO