Business Hi-Tech

Fondatorul Facebook critică guvernul SUA pentru spionajul cibernetic

Mark Zuckerberg, fondatorul şi directorul Facebook

Mark Zuckerberg, fondatorul şi directorul Facebook

Autor: Ioana Nita

25.11.2013, 20:40 547

Guvernul SUA „a dat-o în bară“ cu programele de supraveghere care au stârnit critici în rândul liderilor străini, dar şi al americanilor, potrivit lui Mark Zuckerberg, fondatorul şi directorul reţelei de socializare Facebook.

„Oficialii americani continuă să comită greşeli, însă eu sper să devină mai transparenţi. Trebuie să faci lucrurile corect şi să spui oamenilor ceea ce faci - aceste lucruri trebuie să fie mereu în balanţă“, a declarat Zuckerberg în cadrul unui interviu pentru postul de televiziune ABC, preluat de Bloomberg. Agen­ţia Naţională de Securitate (NSA) din SUA  este criticată de membrii Congresului, dar şi de autorităţile din străină­tate pentru că a spionat liderii altor ţări, a accesat fluxul de date transmis prin cablurile de fibră optică din străi­nătate şi a strâns informaţii din e-mailurile şi înregistrările telefonice ale cetă­ţenilor americani. Aceste dez­văluiri au fost făcute de Edward Snowden, un fost angajat al NSA, în prezent aflat în Rusia sub azil.

Zuckerberg, a cărui companie a fost listată la bursă în mai 2012, s-a implicat anul trecut în mai multe probleme politice, de la educaţia în New Jersey la dezvoltarea infrastructurii în Africa. În aprilie el a anunţat că a înfiinţat un grup numit FWD.us pentru a face lobby în vederea modificării legis­laţiei privind imigrarea în SUA, îmbu­nă­tăţirea standardelor de învăţământ şi a investiţiilor în cercetare ştiinţifică.

„Viitorul economiei noastre este o economie a cunoaşterii, iar acest lucru înseamnă că trebuie să atragem cei mai talentaţi oameni din această ţară pentru a ne asigura că firmele care urmează să se înfiinţeze o vor face aici“, a spus fondatorul Facebook, care ocupă locul 32 în Indexul Miliardarilor realizat de Bloomberg cu o avere estimată la 22,6 mld. dolari.

Există multe percepţii greşite despre legalitatea celor 11 milioane de persoane din SUA care nu au documentele în regulă, a spus Zuckerberg, dând ca exemplu cazul unui student căruia i-a predat în cadrul unui program după activităţile şcolare, care i-a spus că nu poate să intre la facultate pentru că nu are acte.

Fundaţia Fwd.us ajută persoanele care nu au documente, dar care lucrează în SUA să devină cetăţeni americani şi sprijină programul prin care străinii care lucrează în industria tehnologică pot veni în SUA.

Facebook a obţinut în trimestrul al treilea un profit de 425 milioane de dolari, 17 cenţi pe acţiune, faţă de o pierdere de 59 de milioane de dolari, 2 cenţi pe acţiune, în perioada similară a anului trecut. Veniturile au crescut de la 1,26 miliarde de dolari anul trecut la 2,02 miliarde de dolari.

Numărul de utilizatori activi lunar ai Facebook a crescut în perioada iulie-septembrie cu 18%, la 1,19 miliarde de persoane. În România, compania are peste şase milioane de utilizatori.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 26.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO