Business Hi-Tech

Fuziunea Tiscali/World Online nu este imposibila

07.08.2000, 00:00 11



Compania Tiscali, cel de-al treilea furnizor de servicii Internet ca marime din Italia, a anuntat ca intentioneaza strangerea legaturilor cu firma olandeza World Online. Specialistii sunt de parere ca aceasta cooperare ar putea conduce la aparitia celei de-a doua companii europene, ca importanta, specializata in asigurarea accesului la Internet.

Aceasta initiativa este vazuta de analisti ca facand parte dintr-un plan ambitios de dezvoltare prin care conducerea Tiscali incearca impunerea companiei pe piata europeana a serviciilor de acces la Internet.

In urma finalizarii acestei colaborari Tiscali ar avea a dispozitie pentru investitii circa 1,45 de miliarde de dolari, suma apartinand companiei World Online.

"Din punct de vedere geografic si financiar o cooperare dintre cei doi furnizori de servicii Internet care poate duce chiar la o fuziune este atat posibila cat si justificata", este de parere William Laurent, analist la Donaldson, Luftkin & Jenrette.

Din mai mult perspective, se poate spune ca Tiscali si World Online au foarte multe in comun. Ambele companii au anuntat ca intentioneaza sa construieasca retele de infrastructura Internet la nivelul intregului continent european. In cazul Tiscali este vorba de o retea de fibra optica pan-europeana. World Online a demarat, de asemenea, un proiect de infrastructura Internet care sa lege Belgia, Franta, Germania, Italia si Repulica Ceha, investitie estimata la 150 de milioane de euro.

O alta preocupare comuna a celor doua firme este interesul acordat noilor tehnologii, in special a Internetului de mare viteza si a celui mobil.

In conditiile in care Tiscali are 2,3 milioane de clienti iar World Online, aproximativ 2,4 milioane de abonati, reunirea celor doua companii ar conduce la aparitia unui furnizor de servicii Internet care ar rivaliza ca marime cu gigantul T-Online, numarul unu pe piata europeana de profil.

Astfel, o companie mixta Tiscali-World Online va detrona AOL Europe de pe locul doi pe care aceasta il detine in domeniul accesului la Internet cu 3,8 milioane de utilizatori.

Analistii considera ca ultimul cuvant in incheierea acestei afaceri il va avea actionarul majoritar al firmei World Online, familia elvetiana Sandoz care pana acum s-a abtinut de la orice comentariu.

In clasamentul european al furnizorilor de acces la Internet pe celelalte locuri se afla Seat-TIN din Italia si consortiul Terra Lycos.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO