Business Hi-Tech

Gartner creste miza: 161 milioane de PC-uri vandute in 2003

18.08.2003, 00:00 13

Trimestrul al doilea al anului a bagat in buzunarele producatorilor de calculatoare personale mai multi bani decat se asteptau specialistii care studiaza piata. Ca urmare, firma de cercetare Gartner s-a grabit sa anunte ca previziunile sale pentru intregul an si pentru perioada iulie-septembrie 2003 s-au modificat in sens pozitiv.
Daca in iunie, analistii de la Gartner estimau ca vanzarile de PC-uri vor creste cu 7,2% in acest an fata de cel precedent, acum se asteapta ca majorarea incasarilor sa fie de 8,9%. Cu alte cuvinte, specialistii companiei de cercetare a pietei spun ca in 2003 se vor vinde nu 137,6 milioane de computere, ci 161,3 milioane. Pentru trimestrul al treilea, estimarile Gartner se ridica la 39,8 milioane de computere comercializate, in crestere cu 9,6% fata de perioada iulie-septembrie 2002.
Potrivit ultimului studiu Gartner realizat asupra industriei de calculatoare personale, in trimestrul al doilea al acestui an s-au vandut 32,8 milioane de PC-uri, cu 10% mai multe decat in perioada similara din 2002. Cresterea a fost atribuita imbunatatirii situatiei vanzarilor la nivelul consumatorilor individuali, al institutiilor guvernamentale si din domeniul educatiei, scrie PCWorld.com.
O crestere mai stabila este conditionata de marirea volumului tranzactiilor cu clientii din mediul de business. Din acest motiv analistii companiei Gartner isi pastreaza o doza de precautie in ceea ce priveste relansarea puternica si pe termen mai lung a vanzarilor de calculatoare.“Revenirea sustinuta a pietei PC-urilor necesita o revenire a bugetelor alocate de firme pentru achizitiile IT dependenta la randul sau de imbunatatirea conditiilor economice generale. In ciuda unor recente semne de revigorare, majoritatea economistilor sunt insa rezervati in ceea ce priveste evolutia pietei mondiale in a doua jumatate a anului. Ca urmare si perspectivele revigorarii afacerilor cu PC-uri ramane inca incerta”, spune George Shiffler, analist principal in cadrul Gartner.
Ritmul de inlocuire a echipamentelor mai vechi s-a dovedit a fi mai lent decat s-au asteptat analistii iar pana in 2004 nu se vor adopta programe mai ample de acest gen.
Deocamdata insa, cresterea pietei va fi impulsionata in principal de vanzarile de laptopuri datorita reducerii preturilor la modelele care folosesc tehnologia Intel Centrino si a inmultirii asa-numitele notebook-uri “whitebox” (sisteme fabricate de producatori care nu se inscriu printre cei de marca si comercializate la preturi mai mici).iuliana.susanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO