Business Hi-Tech

Gartner: Piata de servere creste puternic

27.08.2004, 00:00 23

Veniturile la nivel mondial provenite din vanzarea de servere au crescut cu 7,7% in trimestrul doi fata de aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la valoarea de 11,5 miliarde de dolari, se arata intr-un raport recent al companiei de cercetare Gartner.
Lidera a clasamentului producatorilor este compania IBM, cu o cota de piata de 30,7%, urmata de Hewlett-Packard cu 27,3% si de Sun Microsystems cu 13%. Pe locul patru s-a clasat Dell, cu doar 9,8% din piata, desi veniturile sale au crescut cu 20% in trimestrul doi fata de aceeasi perioada din 2003.
Veniturile din vanzarile de servere au crescut in toate regiunile globale. In ceea ce priveste numarul total de unitati vandute, cresterea fata de anul trecut a fost de 24,5%, in trimestrul doi al anului in curs fiind comercializate 1,6 milioane de servere la nivel mondial.
In clasamentul unitatilor vandute, lider este Hewlett-Packard cu o cota de 28,9%, urmata de catre Dell cu 21,1% si IBM cu 14,9%, se mai arata in raportul Gartner. Cea mai mare crestere pe acest segment a inregistrat-o Sun - 38,4% fata de trimestrul doi al anului trecut - evolutie care i-a asigurat insa doar o cota de piata la nivel mondial de 5,6%.
Serverele pe care ruleaza Linux au constituit 9,5% din totalul vanzarilor, in timp ce Windows a detinut 34% din piata mondiala a trimestrului doi. Serverele Unix au continuat sa piarda din popularitate, se mai arata in raportul Gartner.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO