Business Hi-Tech

Germanos: extinderea pe retail si diversificarea gamei cresc afacerile cu 50%

25.11.2005, 21:11 22

Divizia locala a grupului elen Germanos si-a crescut afacerile cu peste 50% fata de anul trecut, obtinand in primele noua luni ale anului incasari de 66,4 milioane de euro si un profit operational (EBITDA) de 2,6 milioane de euro.

Veniturile cumuleaza afacerile in Romania ale diviziei de retail telecom - magazinele in care se pot cumpara telefoane mobile, accesorii si servicii telecom -, dar si afacerile Sunlight, producator si distribuitor de baterii detinut de grupul elen. Pe aceeasi perioada a anului trecut incasarile totale ale companiei se cifrau la 42,4 mil. euro, iar pe tot anul 2004 Germanos a incasat in Romania 61,5 mil. euro.

Crestrerea are la baza extinderea numarului de magazine de pe piata locala, care s-au inmultit cu 25 de noi locatii, dar si in extinderea gamei de produse si servicii oferite de Germanos.

Compania are acum aproape 100 de magazine in Romania. Grupul elen vrea sa deschida inca 100 de magazine noi in Romania anul viitor si crede ca relansarea operatorului de telefonie mobila Cosmorom, sub conducerea CosmOTE, va avea succes si va genera noi oportunitati de venit.

Germanos colaboreaza cu operatorii Connex si Zapp, pentru oferte de servicii mobile si cu RomTelecom pentru servicii de telefonie fixa, dar si cu alti operatori alternativi de servicii integrate.

Anul acesta, Germanos a adus in magazinele sale si echipamente electronice de buzunar, in special playere de muzica digitala, camere foto digitale si alte echipamente care urmaresc tendintele evidentiate pe piata: pasiunea pentru multimedia a romanilor.

Compania elena pregateste listarea la bursa a diviziei din Romania, proces care va incepe probabil in 2006. Compania are o parere buna despre Bursa de Valori Bucuresti si detine de asemenea informatii conform carora numeroase companii elene se pregatesc sa se listeze pe piata de capital autohtona. Germanos evalueaza de asemenea oportunitatea unui astfel de demers, iar o decizie in acest sens va fi luata cat de curand, a afirmat Kostas Karafotakis, director in cadrul companiei elene.

Germanos a avut o experienta pozitiva in Grecia, unde compania este listata la Atena, iar valoarea sa de piata a depasit de anul trecut un miliard de euro. De asemenea, grupul nu exclude listarea pe o bursa europeana, la Londra sau Frankfurt.

Germanos Romania nu exclude pe viitor o achizitie strategica, insa prioritatea o reprezinta cresterea prin forte proprii.

"Cred ca toate operatiunile din Romania vor continua sa se situeze pe un ritm de crestere sustinut, consolidandu-ne pozitia pe piata", a declarat Nikos Kakoulidis, country manager pentru Romania.

Grupul elen Germanos a intrat pe piata romaneasca in anul 1996, odata cu deschiderea primului magazin pentru comercializarea bateriilor Sunlight. In anul 2000, grupul a infiintat societatea Germanos Telecom Romania, care ulterior a fuzionat cu Sunlight Romania.

Grupul elen a obtinut venituri de 700 mil. euro pe primele noua luni (plus 16,9%), iar profitul net a urcat la 46,5 mil. euro (plus 17,6% fata de anul trecut).

In tarile din afara Greciei in care activeaza, compania a incasat circa 200 de milioane de euro.

Germanos desfasoara operatiuni in Polonia, Ucraina, Cipru, Macedonia, si Uzbekistan si are in total peste 900 de magazine. dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO