Business Hi-Tech

Gigabyte vinde de 13 milioane de dolari

22.10.2007, 20:16 21

Gigabyte United, producator taiwanez de placi video si de baza pentru PC-uri, estimeaza vanzari aproape duble fata de 2006 pe piata romaneasca, de aproximativ 13 milioane de dolari (9,1 milioane de euro), dupa ce in primele noua luni a inregistrat o crestere de 90%, pana la noua milioane de dolari (6,3 milioane de euro).
"In Europa ultimul trimestru al anului este perioada cu cele mai mari vanzari si daca mentinem acelasi ritm de crestere, estimam ca afacerile noastre anuale vor ajunge cel putin la nivelul de 13 milioane de dolari. Piata din Romania s-a concentrat in acest an mai mult pe produse de calitate in detrimentul celor foarte ieftine", a declarat Cosmin Stefanescu, country manager pentru Romania si Republica Moldova al companiei taiwaneze.
Anul trecut, vanzarile Gigabyte din Romania au scazut cu trei milioane de dolari, la sapte milioane dolari, dupa ce compania a trecut printr-un proces de reorganizare interna.
In urma acestui proces, departamentul de placi de baza si video din cadrul Gigabyte Technology a devenit, din luna ianuarie, firma separata, numita Gigabyte United.
"Practic, in 2005, Gigabyte vindea pe piata din Romania, pe langa placi de baza si placi video, si carcase, unitati optice, notebook-uri, retelistica, iar anul trecut numai placi de baza si placi video, restul produselor fiind distribuite de catre alte departamente", a spus Stefanescu. De asemenea, oficialul Gigabyte a adaugat ca reducerea vanzarilor de desktop-uri, scaderea pretului mediu al acestor produse, determinat de concurenta foarte mare la nivel mondial, au condus la aceasta "scadere aparenta" a cifrei de afaceri.
Din totalul placilor de baza vandute pe piata din Romania in acest an, 70% sunt pentru procesoare Intel, restul de 30% fiind pentru cele produse de AMD.
"In cazul placilor video, am vandut in principal produse cu chipset Nvidia, in proportie de aproape 80%. Placile video AGP (suport de conectare la placa de baza - n.r.) sunt din ce in ce mai putin cautate, acestea reprezentand aproximativ 7% din totalul placilor grafice vandute pana acum in 2007", a explicat Stefanescu.
Anul trecut, compania a raportat venituri de 1,32 miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO