Business Hi-Tech

Gigantii telecom cer sprijinul UE pentru retelele de date

29.11.2005, 18:42 12

Marii operatori de telefonie fixa din Europa cer oficialilor europeni sa amane legea care deschide accesul la retelele de Internet.

Asta pentru ca au investit chiar miliarde de euro pentru instalarea acestor retele de generatie urmatoare, iar acum spera ca macar in cativa ani sa isi recupereze investitiile. Situatia afecteaza nu numai gigantii Deutsche Telekom si France Telecom, ci si OTE sau RomTelecom.

Operatorul France Telecom a intrat recent in joc impotriva autoritatilor de reglementare din domeniu, convinse ca liberalizare inseamna nu numai deschiderea retelei de telefonie, ci si a infrastructurii de fibra optica proprie operatorilor. Autoritatile de reglementare uita ca nici o firma mica nu s-a implicat activ in instalarea de fibra optica pentru ca cheltuielile sunt foarte mari, iar recuperarea investitiilor extrem de dificila. De aceea, acordarea de acces gratuit la retelele de fibra ale operatorilor mari pune in pericol afacerile si asa fragile ale acestora, marile companii telecom abia revenindu-si dupa recesiunea din domeniu.

France Telecom a facut apel la autoritatea pentru reglementare franceza, cerand ca reteaua de fibra optica din tara sa fie exceptata pentru o perioada de cativa ani de la reglementarile privind accesul altor firme la infrastructura.

Evident, oficialii autoritatii au respins aceasta cerere. "Pietele mature, precum telefonia fixa, ies din domeniul monopolului si este normal sa fie reglementate, dar nu se poate face acelasi lucru cu tehnologiile noi, care abia acum incep sa isi faca loc pe piata", a apreciat un oficial al France Telecom. Pozitia operatorului francez se aproapie foarte tare de cea a Deutsche Telekom. Compania a investit 3 miliarde de euro pentru reteaua de generatie urmatoare si a cerut ca macar trei ani sa fie exclusa de la reglementarea specifica telecomului.

Noul guvern german condus de Angela Merkel a aprobat un plan de acest gen, creand practic un precedent: a anuntat ca va acorda operatorului fost de stat o derogare de trei ani fata de orice reglementare pentru viitoarea retea de Internet de mare viteza (care va suporta si telefonie online).

Altfel spus, a interzis orice amestec al organismelor de reglementare in afacerile Deutsche Telekom in privinta infrastructurii Next Generation Networks (NGN), o investitie de 3 miliarde de euro. "Guvernul german va fi primul din Europa care va urma exemplul Japoniei si Statelor Unite in domeniul reglementarii. Aceste tari nu mai garanteaza accesul concurentilor unui operator la reteaua de broadband a acestuia, cu scopul de a-i incuraja pe marii jucatori sa investeasca in aceste retele", scria Financial Times.

Miscarea Angelei Merkel nu a scapat insa autoritatilor de la nivelul Uniunii Europene. Oficialii de la Bruxelles nu au aprobat inca planurile de a exclude retelele de Internet de la regulile industriei telecom, ba mai mult, se discuta in birourile comisarului Viviane Reding (care supervizeaza telecomul) despre masuri de reglementare mai dure.

Aceste planuri ar putea pune in pericol investitiile mari facute de operatorii de telecomunicatii, care sunt si asa afectati de restrictiile impuse la interconectarea pe retelele de telefonie fixa. Iar o decizie negativa la Bruxelles va afecta in primul rand dezvoltarea tehnologiei, pentru ca investitiile marilor operatori in domeniu vor fi oprite.

RomTelecom avea planificate investitii de circa o jumatate de miliard de euro in realizarea unei noi infrastructuri de date - Next Generation Networks (NGN), care sa permita servicii rezonabile ca pret pentru serviciile de Internet de mare viteza (broadband), telefonie pe Internet si multimedia (inclusiv televiziune).

Revizuirea regulilor jocului, a reglementarii, in telecom a devenit o problema de actualitate la nivel european. Viviane Reding recunostea recent ca "pentru a incuraja dezvoltarea tehnologica este important sa ne asiguram ca pietele emergente nu sunt supuse unor reglementari nepotrivite in telecom".

Evident, operatorii concurenti, mai ales companiile furnizoare de servicii de acces la Internet, au fost primii care au reactionat contra acordarii oricaror facilitati pentru marii operatori. "Operatorii telecom vor abuza de aceste infrastructuri pentru a cere tarife imense de interconectare. Unii vor interzice orice acces la retelele de date", a spus un oficial.

dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO