Business Hi-Tech

Google si Ask Jeeves fac mai usoara cautarea online

22.06.2004, 00:00 16

Cel mai popular motor de cautare de pe Internet, Google, a anuntat doua servicii noi de cautare destinate proprietarilor de site-uri de mici dimensiuni.
Primul, un serviciu de cautare personalizata, consta in "imprumutarea" de catre Google a unei casute de cautare catre proprietarii de site-uri. Acestia vor include casuta de cautare in design-ul site-ului, si vor putea sa defineasca doar anumite domenii din indexul Google, din care vor fi returnate rezultatele cautarilor. Spre exemplu, proprietarul unui magazin de echipament IT va putea seta serviciul astfel incat cautarile de pe site-ul sau dupa cuvantul "mouse" sa returneze numai pagini care se refera la mouse-ul de PC, si nu la animalul cu acelasi nume (soarece).
O a doua noutate de la Google este o casuta de cautare similara care, introdusa pe site-urile doritorilor, le va aduce acestora o cota parte din veniturile generate de cei care fac clic pe reclamele afisate alaturi de rezultatele cautarilor (cativa centi pentru fiecare clic).
Una dintre putinele companii de dimensiuni reduse care se lupta cu gigantii pietei de cautare online, Ask Jeeves, a anuntat la randul sau un nou serviciu. Este vorba de "microscopul Ask Jeeves", si care le da posibilitatea utilizatorilor sa vada imagini ale site-urilor care compun rezultatele cautarii, fara a vizita efectiv site-urile respective. Specialistii companiei au declarat ca in urma testelor s-a constatat ca numarul de clicuri necesar pentru gasirea de rezultate relevante s-a redus cu 50-70%.
mihai.musatoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO