Business Hi-Tech

Google va fi prezent si in benzinariile din SUA

09.11.2007, 18:11 24

Compania americana Google, care detine cel mai popular motor de cautare pe internet, a anuntat ca a incheiat parteneriate cu mii de benzinarii raspandite pe intreg teritoriul Statelor Unite pentru a oferi ajutor soferilor care s-au ratacit sau care cauta informatii despre repere turistice dintr-o anumita zona, scrie presa internationala.
Noile pompele de benzina echipate cu ecrane tactile vor fi produse de catre Gilbarco Veeder-Root, subsidiara a companiei Danaher si totodata unul dintre cei mai mari producatori de echipamente pentru industria petrolului.
In urma incheierii parteneriatelor, Google va putea oferi utilizatorilor indicatii rutiere la cateva mii de statii de benzina din Statele Unite incepand cu luna decembrie.
Pompele vor dispune de o conexiune la internet si un ecran LCD color de dimensiuni reduse, pe care consumatorii pot accesa serviciul de harti online Google Maps.
Asemenea dispozitivelor GPS (Global Positioning System), utilizatorii vor putea gasi numeroase puncte de interes alese de catre proprietarii statiilor de benzina, cum ar fi monumente, hoteluri, restaurante, spitale etc.
Daca, spre exemplu, un sofer introduce o locatie la care doreste sa ajunga, pompa va imprima automat indicatiile rutiere.
In cele din urma, Gilbarco Veeder-Root si Google spera sa simuleze si mai fidel aparatele GPS, permitand utilizatorilor sa introduca direct adresa la care doresc sa ajunga si sa obtina traseul.
"Consideram ca acest serviciu va contribui la fidelizarea consumatorilor fata de retaileri", a declarat Lucy Sackett, purtatorul de cuvant al Gilbarco Veeder-Root.
Compania, cu sediul in Carolina de Nord, va oferi serviciul initial in circa 3.500 de benzinarii si a anuntat ca il va extinde in functie de evolutia cererii.
Spre deosebire de majoritatea serviciilor oferite de catre gigantul Google, acesta nu va include mesaje publicitare sau reclame grafice care sa aduca profituri companiei.
Insa participantii vor putea sa castige bani in plus de la alti comercianti care ofera cupoane pentru serviciul respectiv.
Dezvoltarea hartilor pentru benzinarii a fost o mutare naturala pentru Google, deoarece compania urmareste ca serviciile sale sa fie disponibile oricand si oriunde utilizatorii au nevoie de acestea, a declarat Karen Roter Davis, director de dezvoltare a afacerilor in cadrul Google.
Accesarea unei harti digitale la o statie de benzina ar trebui sa fie o alternativa placuta pentru soferii care se simt prea jenati sa intrebe pe cineva de indicatii, a mai spus Roter Davis.
Pe de alta parte, Google a lansat in aceasta saptamana o plaftorma software pentru telefoanele mobile care isi propune sa simplifice procesul de navigare pe internet. Compania a anuntat de asemenea infiintarea consortiului Open Handset Alliance, la care au aderat 34 de companii, printre care se numara operatori de telefonie mobila, producatori de terminale, producatori de semiconductori sau dezvoltatori software si hardware.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO