Business Hi-Tech

Grecii de la OTE: Consumul şi-ar putea reveni abia în 2012

Grecii de la OTE: Consumul şi-ar putea reveni abia în 2012

Autor: Adrian Stefan Seceleanu

08.05.2011, 23:45 506

În ciuda unor semne de stabilizare macroeconomică înregistrateîn primul trimestru, care sunt generate în special de exporturi şide unele proiecte de infrastructură, cheltuielile făcute deconsumatori rămân îngheţate în România, potrivit raportuluifinanciar al grupului elen OTE, proprietarul companiilor localeRomtelecom şi Cosmote.

Atât Romtelecom, cât şi Cosmote au anunţat venituri în scăderepentru primul trimestru al anului, iar Michael Tsamaz, preşe­dinteşi CEO al OTE, estimează că situaţia va rămâne dificilă până lafinele anului.

"Economia României se va întoarce la creştere în acest an, daracest lucru ar putea să nu aibă impact asupra consumului decât maitârziu, adică la începutul anului viitor, adică din 2012. Sperăm căprodusele noi şi o convergenţă mai ridicată între operaţiunile fixeşi mobile ne vor permite să controlăm scăderea veniturilor. Înciuda competiţiei agresive, ne aşteptăm ca subsidiara Cosmote dinRomânia să aibă rezultate mai bune decât cele înregistrate lanivelul pieţei", a declarat Tsamaz.

Veniturile Romtelecom, cea mai mare companie a OTE în România,au scăzut în primul trimestru cu 10,9%, la 166,3 milioane euro, iarprofitul operaţional (EBITDA) s-a diminuat cu 62,6%, la 22,2milioane euro, în condiţiile în care piaţa telecom locală a fostdominată de oferte "foarte agresive", iar consumul s-a menţinut laun nivel redus. Scăderea veniturilor reflectă reducerea cu 11,2% avenitului mediu pe utilizator (ARPU).

Excluzând impactul programului de restructurare, de aproape 21mil. euro, profitul operaţional (EBITDA) al Romtelecom a fost de42,9 mil. euro, în scădere cu 31%. Potrivit OTE, rezultatul net alexerciţiului Romtelecom este o pierdere de 13 mil. euro, faţă de unprofit de 9 mil. euro anul trecut.

În primul trimestru grupul OTE a concediat în total 1.600 deoameni, dintre care 1.000 de la Romtelecom, care a făcut cea maidură reducere a personalului. "De la Romtelecom 1.000 de oameni,11% din oameni vor pleca, dar am tăiat pentru prima oară numărul deoameni şi din operaţiunile noastre de telefonie mobilă în Grecia şiîn străinătate, implementând un plan care prevede 300 deconcedieri", a spus Michael Tsamaz.

Romtelecom a continuat să piardă clienţi pe telefonia fixă şi săcâştige pe internet şi televiziune.

Veniturile Cosmote România, numărul trei pe piaţa locală detelefonie mobilă, au scăzut în primul trimestru cu 6,5%, la 107,3milioane euro, din cauza condiţiilor economice dificile şi aofertelor "foarte agresive" de pe segmentul prepaid. Este pentruprima oară când veniturile totale ale Cosmote România scad, de larelansarea operaţiunilor companiei în decembrie 2006. VeniturileCosmote au revenit astfel aproape de nivelul înregistrat în anul2009.

Pe de altă parte profitul operaţional (EBITDA - înainte deincluderea dobânzilor, taxelor, deprecierii şi amortizării) acrescut de peste două ori, la 17,9 milioane euro, de la 6,6milioane euro în primul trimestru al anului trecut, când veniturileau fost de 114,8 milioane euro. Marja de profit EBITDA a urcatastfel de circa trei ori, de la 5,7% la 16,7%.

"Compania şi-a crescut profitabilitatea EBITDA semnificativ,reuşind să menţină o performanţă constantă în ceea ce priveşte cotade piaţă din venituri. Creşterea de 10% pe segmentul corporateconsolidează prezenţa companiei pe piaţă şi marchează o creştereimportantă în cadrul unui segment foarte important pentrucompanie", a declarat directorul financiar executiv al companieiKonstantinos Apostolou.

Venitul mediu pe utilizator (ARPU) a crescut în perioadaanalizată cu 6%, la 4,78 euro, de la 4,51 euro în aceeaşi perioadăa lui 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO