Business Hi-Tech

Hewlett-Packard a incercat sa-si infiltreze "spioni" in redactiile Wall Street Journal si Cnet

22.09.2006, 22:11 15

Investigatiile declansate de HP, care a vrut sa afle cine da informatii presei, s-au desfasurat in doua etape si au purtat numele de cod Kona I si Kona II - dupa statiunea Kona din Hawaii, unde Patricia Dunn, presedintele Consiliului director al companiei, detine o casa de vacanta.
Hewlett-Packard (HP) a dispus realizarea unor studii de "fezabilitate" privind posibilitatea de infiltrare a unor spioni in cadrul redactiilor a doua mari publicatii americane, ca parte a investigatiei declansate de companie privind scurgerea catre presa a unor informatii confidentiale, scrie New York Times.
Publicatia americana citeaza ca sursa a datelor o persoana care ar fi la curent cu analiza realizata la aceasta data de HP asupra operatiunilor de investigare a sursei scurgerilor de informatii.
Conform New York Times, studiile privind posibilitatea de a infiltra spioni in redactiile unor publicatii au fost mentionate intr-un proiect de raport, realizat la data de 2 februarie, si care urma sa fie inaintat top managementului HP. Documentele ar fi mentionat ca posibile metode de lucru posibilitatea de a plasa investigatori in redactiile din San Francisco ale publicatiilor CNET si Wall Street Journal (WSJ), care sa fie angajati ca functionari sau sa faca parte din echipele care asigurau servicii de curatenie in respectivele locatii.
Raportul a fost trimis pe data de 1 februarie de catre Anthony R. Gentilucci, manager pentru investigatii globale al companiei HP, catre alti patru oficiali ai companiei, inclusiv Kevin T. Hunsaker, consilier general al companiei.
"Studiile de fezabilitate sunt in curs de desfasurare pentru operatiunile sub acoperire in cadrul birourilor din San Francisco ale CNET si WSJ", a fost mentionat in raportul referitor la cele doua publicatii. In sectiunea intitulata "Noutati privind Activitatea de Investigare", cu subtitlul "Operatiuni sub acoperire", era de asemenea solicitata realizarea unei evaluari privind utilitatea infiltrarii unor oameni, ca parte a echipelor care faceau curatenie in cele doua redactii.
Un alt document, nedatat, ce reprezinta un raport pentru presedintele companiei, Patricia C. Dunn, nu include date relevante, dar se refera la planurile de "introducere a unor agenti in proximitatea unor persoane importante". Purtatorul de cuvant al HP a refuzat sa comenteze asupra documentelor aparute in presa.
Prezenta agentilor sub acoperire in interiorul publicatiilor introduce un nou element in ceea ce se stia pana acum ca ar fi inclus investigatia comandata de HP. Datele anterioare faceau referire doar la utilizarea unor subterfugii pentru a obtine inregistrari telefonice ale directorilor celor doua companii, angajatilor, jurnalistilor si ale altor persoane apropiate publicatiilor.
Un mesaj e-mail obtinut de redactia New York Times din partea unei persoane cu acces la materialele privind investigatia HP indica faptul ca sefii echipei de supervizare stiau de utilizarea subterfugiilor cel tarziu la inceputul lunii ianuarie a acestui an si au ridicat semne de intrebare asupra legalitatii operatiunilor.
Aceasta informatie apare in contextul in care investigatorii examineaza rolul unui barbat din Omaha care ar fi obtinut informatii private despre convorbiri telefonice in numele HP.
Procurorii federali si din California cerceteaza daca au fost incalcate legi in cadrul investigatiei initiate de HP, in special in cazul obtinerii inregistrarilor telefonice ale persoanelor vizate, prin asumarea unei identitati false de catre agentii HP, scrie New York Times.
Temerile asupra legalitatii acestor operatiuni au fost reflectate intr-un e-mail trimis pe 30 ianuarie de catre Hunsaker - responsabil de politicile de etica ale companiei - lui Gentilucci - managerul investigatiilor HP. Referindu-se la Ronald R. DeLia, un detectiv privat pe care compania l-a angajat, Hunsaker il intreaba pe Gentilucci - "Cum va obtine Ron informatiile privind lista de convorbiri de pe telefonul de acasa si de pe cel mobil? Vor fi toate procedurile corecte?"
Gentilucci i-a raspuns ca DeLia, proprietarul agentiei "Security Outsourcing Solutions", i-a pus pe investigatori "sa sune operatorii telecom si sa foloseasca niste trucuri". El a adaugat: "Cred ca e la limita, dar e corect".
Raspunsul imediat al lui Hunsaker a fost: "N-ar fi trebuit sa intreb..."
Totusi este inca neclar ce persoana din cadrul companiei, in cazul in care aceasta a existat, a fost informata asupra raspunsurilor furnizate de Gentilucci privind metodele de investigatie.
Persoane care au vazut materialele privind investigatia HP au afirmat ca Hunsaker, in cadrul operatiilor de supervizare a anchetei, a comunicat frecvent cu Dunn asupra progresului. Dar acestia sunt de parere ca nu este clar cand Dunn, care a ordonat investigatiile, a aflat de metodele utilizate.
Hunsaker nu a raspuns solicitarilor de a comenta aceste informatii, iar Gentilucci a deviat toate intrebarile care i-au fost adresate catre biroul de presa al companiei, care a refuzat, de asemenea, sa faca orice comentariu.
Investigatiile HP au fost initiate la inceputul anului 2005, in preajma demiterii din functiile de presedinte si CEO ale companiei a lui Carly Fiorina, si au fost reluate in luna ianuarie 2006.
Cele doua etape ale investigatiei, demarate fiecare dupa aparitia in presa a unor informatii despre discutiile dintre membrii consiliului director, au primit numele de cod Kona I si Kona II - dupa statiunea Kona din Hawaii, unde Dunn detine o casa de vacanta, conform unor surse familiare rapoartelor investigatiei.
Nu toti membrii consiliului au fost vizati de investigatii, conform unor persoane care au avut acces la materialele privind investigatia companiei. In prima faza, tintele au fost Perkins - rivalul Patriciei Dunn din cadrul consiliului si aliatii sai: George A. Keyworth si Robert E. Knowling Jr., un director demis din functie anul trecut in septembrie. Investigatiile au vizat-o inclusiv pe Carly Fiorina, fostul sef al HP.
In cea de-a doua faza au fost vizati Keyworth si familia sa, Perkins si alti doi directori - Lucile S. Salhany si Richard A. Hackborn.
O alta tinta a fost Shane Robinson, vicepresedinte executiv, director de strategie si director pe probleme tehnologice si care nu facea parte din comitetul director, dar avea legaturi cu comitetul tehnologic HP, in care activau Keyworth si Perkins. Un raport al companiei, descris de un reporter, instruieste detectivii sa obtina lista convorbirilor telefonice facute de Dunn si Robinson pentru ca ancheta sa fie completa.
Perkins a demisionat in luna iunie ca o forma de protest fata de investigatii. Keyworth, despre care se presupune ca a oferit informatii reporterilor, a fost de acord saptamana trecuta sa demisioneze din cadrul consiliului director dupa ce Dunn a declarat in ianuarie ca va demisiona din functia de presedinte.
Pe langa directorii de la HP, noua jurnalisti si doi angajati ai HP, investigatorii angajati de companie au obtinut lista de convorbiri telefonice si in cazul lui Larry W. Sonsini, un consilier din afara companiei, purtator de cuvant al companiei de avocatura Wilson Sonsini Goodrich & Rosati, conform unui raport al Wall Street Journal.
Identificarea unui barbat din Omaha care este posibil sa fi obtinut inregistrari ale convorbirilor private in folosul HP ofera o legatura importanta in lantul persoanelor investigate. Brian Wagoner a lucrat pentru mai multi ani pentru o agentie de detectivi din Florida, Action Research Group, scrie New York Times.
Un mesaj trimis catre Hunsaker indica faptul ca acesta cunostea implicarea Action Research Group in cadrul operatiunilor. DeLia l-a informat pe 7 februarie pe Hunsaker ca a trimis un mesaj sursei sale din Florida si l-a intrebat "daca exista vreo lege care interzice utilizarea unor trucuri pentru a obtine lista convorbirilor telefonice de la operatorii telecom".
"Suntem linistiti pentru ca nu exista nicio lege federala care sa interzica aceasta practica", a declarat DeLia si a adaugat ulterior ca s-a folosit de serviciile companiei, presupusa a fi Action Research, de 8-10 ani, scrie New York Times. DeLia a refuzat orice comentarii asupra acestor mesaje.
Numele lui Wagoner, barbatul din Omaha, apare alaturi de Action Research intr-un raport din aprilie al investigatorilor federali care studiau motivele audierilor lui James Rapp, un barbat din Denver condamnat in 2000 pentru obtinerea ilegala a unor inregistrari telefonice. Rob Douglas, un expert in securitatea informatiei, fost consultant al procurorilor federali, a declarat ca Rapp nu a recunoscut colaborarea cu Action Research Group timp de mai multi ani.
Rapp a declarat anchetatorilor ca dupa condamnarea sa, care a condus la falimentul afacerii sale, o parte din angajatii sau au colaborat cu Action. Printre acestia a fost si Wagoner, despre care Rapp, in timpul investigatiilor federale, a recunoscut ca este nepotul sau, a declarat Douglas.
Rapp a declarat zilele trecute ca Brian Wagoner activa simultan in Omaha si in Denver. "Stiu cu siguranta ca a existat o colaborare intre el si Action pentru multi, multi ani", a afirmat Rapp.
Rapp a recunoscut ca a discutat cu Wagoner zilele trecute. "Tot incearca sa ma convinga ca Action nu mai opereaza acest gen de activitati", a declarat Rapp, care sustine ca Wagoner presupune ca a lucrat la cazul HP. "El a facut toata treaba. El isi aminteste asta", a incheiat Rapp, citat de New York Times.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO