Business Hi-Tech

Hewlett-Packard Romania: Depasim per total 100 milioane euro anul acesta

06.12.2004, 00:00 19

Incasarile totale realizate de compania americana Hewlett-Packard (HP) pe piata locala, inclusiv prin parteneri, vor insuma pe ansamblul anului 2004 aproximativ 100 - 110 milioane de euro, a estimat Radu Enache, director general al companiei.
Conform Ministerului Finantelor, filiala din Romania a HP a raportat pe anul trecut o cifra de afaceri de 1.130 miliarde de lei (aproximativ 28 de milioane de euro). ?Am avut anul trecut un proiect de amploare in sectorul public, care anul acesta nu a mai avut aceeasi consistenta", a explicat situatia Radu Enache. El a spus ca mai bine de 80% din valoarea vanzarilor este asigurata de partenerii HP de pe piata locala. ?Cresterea anuntata de noi, de 24% fata de anul anterior se refera la afacerile totale, impreuna cu partenerii nostri pe piata locala", a subliniat el.
Anul acesta insa, vanzarile companiei catre marele public, prin parteneri, au crescut fata de anul trecut, iar ponderea lor din afacerile companiei este tot mai mare. ?Segmentul consumer - imprimante, camere digitale, handhelduri si laptopuri - au acumulat incasari de aproximativ 50-60 de milioane de euro pe ansamblul lui 2004", a apreciat Radu Enache.
De asemenea, in anul fiscal incheiat, trei departamente HP Romania au avut incasari in crestere fata de anul trecut. Compania si-a impartit diviziile dupa domeniul de activitate, in solutii tehnologice (TSG), sisteme personale (PSG), imprimare si prelucrare a imaginii (IPG).
Departamentul de solutii IT, care furnizeaza servicii si echipamente pentru proiecte complexe de infrastructura IT, dar si elemente de stocare, servere, software de managent si solutii de afaceri, a crescut cu peste 32% fata de anul financiar precedent. Veniturile obtinute din vanzarea de solutii software au crescut cu peste 170%, mai ales datorita unui proiect telecom, spunea anterior Radu Enache.
Departamentul de sisteme personale a inregistrat o crestere de 8%, cea mai buna evolutie, respectiv plus 40%, fiind inregistrata de vanzarile de desktop. In acelasi timp, incasarile departamentului de imprimare si prelucrarea imaginilor digitale au crescut cu 37% ca valoare, fata de anul trecut.
HP Romania ocupa primul loc intr-un clasament al companiilor IT realizat dupa volumul vanzarilor totale pe piata locala, sustine Radu Enache. Incasarile companiei sunt cam cu 40% mai mari decat ale principalul rival. Pentru anul financiar 2005, HP vizeaza o crestere cu cel putin 15% a volumului total al incasarilor pe care le realizeaza in Romania, a spus Radu Enache, confirmand declaratiile facut anterior pentru ZF. "Teoretic, ne propunem ca rata sa fie de 15%, insa cred ca va fi mai mare. Targetul nostru pana in 2007 este sa dublam afacerile de pe piata locala", a subliniat directorul general al companiei.
Conducerea HP a mai anuntat ca divizia companiei americane a investit in Romania anul acesta aproape un milion de euro, in special in amenajarea unui nou sediu. Hewlett-Packard Romania are 170 de angajati, iar 45% dintre acestia lucreaza in sectorul de servicii IT.
Pe trimestrul al treilea al anului in curs, HP a ocupat locul al doilea in clasamentul vanzarilor de PC-uri in Romania, ca numar de unitati, cu o cota de piata de 12,4%, conform IDC. In schimb, in ceea ce priveste valoarea vanzarilor realizate, HP a ocupat primul loc, cu o cota de piata de 20,6%. raportul IDC se refera insa numai la computere (desktop, laptop si servere).
In anul fiscal 2004, compania americana Hewlett-Packard a raportat venituri la nivel mondial de aproape 80 de miliarde de dolari (60 de miliarde de euro), ceea ce reprezinta o crestere de 9% fata de anul fiscal anterior. dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO