Business Hi-Tech

HP poate spune ca recesiunea a trecut

20.05.2004, 00:00 15

HP a obtinut pe al doilea trimestru al anului fiscal 2004( 30 aprilie) venituri din vanzari de 20,1 miliarde de dolari, mai mari cu 12% fata de perioada similara de anul trecut.
Aceste cifre, mai bune decat estimarile analistilor de pe Wall Street, sunt rezultatul unui dolar slab si numai 4% reprezinta crestere reala a vanzarilor, scrie The New York Times.
Compania, al doilea mare producator de computere pe plan mondial a raportat un profit net de 884 milioane de dolari in crestere fata de cele 659 milioane de dolari in aceeasi perioada a anului trecut. "Crestem in profitabilitate pe toate domeniile noastre de activitate", a explicat Carleton S. Fiorina, directorul executiv al companiei.
Analistii au insa indoieli asupra rentabilitatii diviziei de calculatoare personale care a raportat un profit inainte de impozitare de numai 45 milioane de dolari la o cifra a vanzarilor de 6 miliarde de dolari, in urma companiei rivale Dell ca nivel de profitabilitate, scrie acelasi cotidian. Totusi trendul pozitiv exista sustinut mai ales de cresterea cu 23% a vanzarilor de notebook-uri care sunt mult mai profitabile decat desktop-urile.
Pe partea de servere si solutii de stocare pentru afaceri veniturile au inregistrat o crestere de 8%, pana la 4 miliarde de dolari, dar analistii sunt rezervati apreciind ca aici HP a urmarit doar sa-si mentina cota de piata.
Motorul cresterii veniturilor l-a constituit divizia de imprimante care a adus venituri de 6,1 miliarde de dolari, reprezentand un salt de 11%. Imprimantele reprezinta 70% (953 milioane de dolari) in structura profitului HP inainte de impozitare.
andrei.dora@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO