Business Hi-Tech

IBM va duce pe web datele firmelor

20.11.2007, 16:07 16

IBM, cel mai mare furnizor de servicii IT din lume, estimeaza ca va obtine o sursa importanta de venituri din crearea unei noi linii de business prin care sa ajute clienti, ca retailerii si bancile sa-si administreze centrele de date prin internet, asa cum o fac jucatori din industria online, ca Google sau Microsoft, scrie presa internationala.
Bill Zeitler, managerul responsabil de afacerile cu echipamente al IBM, spune ca initiativa de a le furniza clientilor tehnologia, softul si serviciile pentru a opera centre de date ar putea fi egalata in importanta, spre exemplu, de decizia IBM de a sustine Linux. Numele de cod al acestui proiect este "Blue Cloud" (Norul albastru - n. red.).
Proiectul este un joc de cuvinte intre porecla IBM ? "Big Blue" ("Marele albastru" - n. red.) si "cloud computing" ? un termen care descrie tendinta marilor jucatori din internet de a instala un numar urias de computere in centre de date centralizate pentru a furniza aplicatii bazate pe web in loc sa ii oblige pe utilizatori sa instaleze aceste aplicatii pe computere.
IBM, care a inventat cu cateva decenii in urma centrele de date centralizate, vrea sa ii ajute acum pe clienti sa-si construiasca singuri centrele de date din mii de calculatoare personale ieftine, pe care sa le echipeze insa cu puterea de a livra date a unor giganti internet ca Google, Microsoft, Yahoo! si Amazon.com.
Zeitler nu a dorit sa spuna ce venituri ar putea aduce IBM aceasta strategie, afirmand ca IBM evalueaza inca proportiile pe care le-ar putea lua acest proiect.
"Credem ca aceasta este o mutare majora in piata astfel ca foarte multe lucruri se vor petrece si in interiorul IBM", afirma Zeitler, care lucreaza de 38 de ani in cadrul IBM.
In prima faza, IBM va aloca un numar de 200 de cercetatori din intreaga lume, care vor lucra alaturi de clienti la acest tip de proiecte. Clientii pot fi companii mari sau IMM-uri, universitati, cat si agentii guvernamentale.
Primele produse ale acestui program sunt asteptate sa fie valabile in primavara anului 2008, au precizat oficialii IBM.
Un client initial al proiectului "Blue Could" al IBM este guvernul din Vietnam, caruia i se adauga un producator de automobile din afara Statelor Unite.
IBM urmareste ca centrele de date ale corporatiilor sa lucreze de o maniera apropiata de cea a internetului, astfel incat activitatile de calcul sa fie distribuite pe o baza mai larga si distribuita de computere, in loc sa fie rulate de "ferme de servere" sau sisteme de calcul instalate local.
Aceasta maniera de lucru le-ar permite companiilor sa aloce resursele acolo unde este nevoie de ele, obtinand astfel acces la cerere la resurse de calcul. Abordarea mai veche de a rula aplicatii individuale pe servere separate duce la o rata de utilizare de numai 10% a unui computer individual, spun oficialii IBM.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO