Business Hi-Tech

In lupta pentru abonati, operatorii dau mobile gratis

22.12.2005, 18:43 18

Telefonul mobil oferit gratuit este cea mai noua arma de marketing adoptata in ultima perioada de operatorii de telefonie mobila, aflati in lupta pentru abonati.

Perioada Craciunului coincide si in acest domeniu cu atingerea unui varf de vanzari, iar telefoanele mobile gratuite sau cu pret simbolic sunt oferite cu conditia semnarii unui contract de abonament. Aceasta practica este curenta pe pietele mai dezvoltate, dar pana acum operatorii autohtoni nu au adoptat-o la scara larga.

Operatorul Connex Vodafone ofera gratuit 1.000 de telefoane de lux Sharp Ferrari, prin tragere la sorti, clientilor care se aboneaza in perioada sarbatorilor. De asemenea, compania a scos la vanzare 100 de telefoane Nokia 1100 la pretul de 1 RON pentru primii 100 de clienti care se aboneaza in cadrul noului magazin Connex Vodafone deschis ieri in Bucuresti.

La randul sau, Cosmote Romania ofera gratuit doua modele de telefoane (Nokia 2600 si Samsung 200) clientilor care se aboneaza pe timp de un an la abonamentul Cosmote 60, respectiv Cosmote 120. Si Zapp ofera un telefon mobil gratuit, modelul Z110, clientilor care se aboneaza pe doi ani. Daca abonamentul este incheiat pe un an, telefonul costa 19 dolari.

Clientii Orange Romania pot cumpara telefoane la pret simbolic daca se aboneaza in aceasta perioada - de pilda, modelul Sagem MyX 1-2 costa 12 dolari la un abonament pe un an si 9 dolari daca abonamentul este incheiat pe doi ani. Piata de telefonie mobila pe care activeaza cei patru operatori are resurse importante de crestere. Penetrarea acestor servicii a ajuns la 60%-62%, urmand ca anul viitor sa creasca la 70%-72%, conform oficialilor Nokia Romania.

Vanzarile oficiale de telefoane mobile pe piata romaneasca vor atinge anul acesta aproximativ 3,3 milioane de unitati, a declarat recent directorul pentru Romania si Ungaria al companiei Nokia, Imfred de Jong. Anul trecut, in Romania s-au vandut circa 2,2 milioane de telefoane mobile, rezultand astfel o crestere a pietei de 50% anul acesta.

Producatorul finlandez de telefoane mobile apreciaza ca si piata globala va depasi prognozele anterioare. In 2005 vor fi comercializate 780 de milioane de terminale mobile, cu 30% mai multe decat anul trecut.

Pana in 2010, numarul de posesori de telefoane mobile la nivel mondial va atinge plafonul de 3 miliarde, conform estimarilor facute de oficialii Nokia. Astfel, cresterea in urmatorii cinci ani va fi de aproximativ un miliard de utilizatori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO