Business Hi-Tech

Incubator pentru afaceri IT la Timisoara

01.04.2004, 00:00 48

Universitatea din Timisoara va pune la dispozitia absolventilor care doresc sa isi deschida o afacere in domeniul IT spatii necesare pentru desfasurarea activitatii in cadrul unui "Incubator de afaceri si Centru de transfer tehnologic in domeniul software". "Incubatorul poate oferi firmelor de soft nou-infiintate birouri adecvate la un pret redus de circa 1,5-2 euro/mp/luna, la care se adauga alte facilitati precum servicii de consultanta si administratie etc.", a declarat vicepresedintele Consiliului Judetean Timis, Constantin Ostaficiuc.
Noile firme isi vor putea desfasura activitatea timp de trei ani in Incubatorul care va fi situat in cladirea Politehnicii, dupa care se vor muta sau vor beneficia de amplasarea intr-una din locatiile oferite de Parcul Tehnologic si Industrial-Calea Torontalului, Parcul Industrial Freidorf sau Parcul de Tehnologia Informatiei. Costurile necesare pentru functionarea Incubatorului in primii 3 ani de activitate au fost estimate la aproape 170.000 de euro.
Derularea acestui proiect, demarat de Consiliului Judetean Timis cu Consiliul Local Timisoara, Universitatea Politehnica si IBD/GTZ (Programul Guvernului German de Promovare Economica si ocupare a Fortei de Munca in Romania), este considerata o optiune pentru a opri pierderea specialistilor din domeniul software. Facultatile de specialitate din Timisoara "produc" anual aproximativ 400 de specialisti in domeniul IT, din care circa 100 se specializeaza prin studii postuniversitare. Pentru cei care nu isi vor infiinta o firma proprie dsau care nu aleg sa plece in strainatate, alternativa o reprezinta cele peste 300 de firme din domeniu care activeaza pe piata timisoreana, cele mai atractive fiind, evident, cele straine.
De exemplu, Alcatel Network Systems, cotata ca una dintre cele mai mari investitii franceze din Timisoara (peste 25 mil. $), este un adevarat magnet pentru tinerii politehnisti. Aici lucreaza circa 1.100 de angajati, mai mult de o treime fiind recrutati din randul absolventilor. De asemenea, o alta firma la care viseaza tinerii softisti este Siemes VDO Automotive. Deschisa de patru ani, filiala din Timisoara a firmei Siemens publica frecvent anunturi de de angajare. "Cresterea numarului si complexitatii proiectelor ne determina sa facem noi angajari", explica Joer Stratmann, directorul general al companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO