Business Hi-Tech

Institutiile UE deschid posturi si pentru specialistii romani in IT

Institutiile UE deschid posturi si pentru specialistii romani in IT

Pe langa IT-isti, institutiile europene mai cauta administratori in ariile de administratie publica europeana, drept, economie si audit, precum si translatori de limba romana

22.06.2006, 20:06 15

Acestia vor putea concura cu candidati din celelalte state membre ale Uniunii Europene pentru posturi temporare pe patru ani platite cu 3.000 de euro lunar.
Institutiile europene au scos la concurs noi posturi pentru care pot aplica si candidatii romani, cei vizati fiind specialistii in IT si traducatorii de limba romana, care vor lucra insa pe contracte de munca temporare.
Oficiul European pentru Selectia Personalului (EPSO) a anuntat ca va angaja pana la sfarsitul anului 300 de persoane din statele membre ale Uniunii Europene si din cele doua state in curs de aderare, Romania si Bulgaria, pentru pozitii de agenti temporari in domeniul IT, ale caror salarii lunare de baza vor porni de la aproximativ 3.000 de euro.
Angajatii vor lucra in directiile tehnice ale diferitelor institutii UE si vor fi supervizati de catre oficiali europeni sau de catre alti agenti temporari. Contractele de munca vor fi valabile pe o perioada de maxim patru ani, cu posibilitate de prelungire pentru inca alti doi ani.
Candidatii va trebui sa aiba experienta de cel putin patru ani intr-un domeniu relevant pentru cerintele postului si sa fie absolventi ai unei institutii de invatamant secundar. Ei va mai trebui, de asemenea, sa cunoasca doua limbi vorbite in statele membre ale UE, dintre care una va fi in mod obligatoriu franceza sau engleza.
Pozitiile vor acoperi arii precum operatiunile din centrele de procesare a datelor, dezvoltarea solutiilor informatice, dezvoltarea si administrarea web, managementul si supervizarea retelelor de telecomunicatii si administrarea sistemelor de securitate IT. Termenul limita de depunere a candidaturilor este de 13 iulie 2006.
Alte posturi recent deschise sunt cele pentru translatori de limba romana, care vor lucra la Centrul de Traduceri pentru Institutiile Uniunii Europene (CdT).
Candidatii interesati de aceste pozitii trebuie sa stapaneasca la perfectie limba romana si limba engleza si, pe langa acestea, o alta limba oficiala a unuia din statele membre UE. Mai mult, aplicantii trebuie sa aiba experienta ca translatori de cel putin trei ani si studii universitare de profil. Acestia vor putea aplica pana la data de 28 iulie.
De asemenea, EPSO a anuntat oficial numarul de posturi pentru specialistii romani care vor candida pentru posturi de administratori in ariile de administratie publica europeana, drept, economie si audit. Astfel, 215 cetateni romani vor putea sa lucreze ca functionari europeni, pe astfel de pozitii.
Pentru posturile de administratie publica europeana vor exista 90 de locuri, pentru cele de juristi 55, pentru cele de economisti 40, iar pentru cele de auditori 30.
Potrivit anuntului oficial publicat de EPSO, salariul lunar de baza pentru cei care vor fi angajati va porni de la valoarea de peste 3.900 de euro. EPSO va mai recruta secretari romani, care se vor bucura de salarii lunare de baza de aproape 2.400 de euro.
Specialistii in resurse umane par increzatori in sansele fortei de munca autohtone de a se impune si a se integra in structurile de lucru europene, mai ales avand in vedere motivatia generata de miza care se ascunde in spatele unei asemenea experiente de lucru.
"In conditiile in care vom adera la UE, romanii care au lucrat deja in organismele acesteia se vor bucura de o carte de vizita extrem de frumoasa", a declarat Marius Balasoiu, director general al companiei de recrutare si consultanta in resurse umane Business Intelligence Alliance (BIA)
In opinia sa, este foarte probabil ca specialistii romani in IT sa ocupe multe posturi dintre cele scoase la concurs de catre EPSO, acestia fiind printre cei mai valorosi si mai bine cotati din regiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO