Business Hi-Tech

Întâlnirea între ANCOM şi operatori s-a încheiat. Orange şi Vodafone au licenţe încă un an, dar data şi condiţiile licitaţiei pentru spectru rămân neclare

Întâlnirea între ANCOM şi operatori s-a încheiat. Orange şi Vodafone au licenţe încă un an, dar data şi condiţiile licitaţiei pentru spectru rămân neclare

Autor: Adrian Seceleanu

28.12.2011, 11:54 624

Prelungirea licenţelor GSM ale companiilor Orange şi Vodafone pe durata anului 2012 este singura informaţie certă rezultată în urma întâlnirii care a avut loc în această dimineaţă la sediul Autorităţii de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) între reprezentanţi ai instituţiei şi ai operatorilor telecom, subiecte precum condiţiile în care va organiza statul licitaţia pentru spectrul radio anul viitor şi perioada în care unii operatori ar putea fi forţaţi să cedeze o parte din spectru rămânând în continuare să fie clarificate, au declarat pentru ZF surse apropiate discuţiilor.

În această dimineaţă, începând cu ora 9,30, reprezentanţii ANCOM şi ai celor mai mari operatori şi asociaţii telecom de pe piaţă s-au întâlnit într-o şedinţă a Consiliului Consultativ, în cadrul căreia au fost discutate subiectul prelungirii licenţelor Orange şi Vodafone şi modalitatea prin care statul va scoate la vânzare anul viitor noi licenţe de utilizare a spectrului radio.

"Singura decizie clară este cea legată de licenţele Orange şi Vodafone, în sensul că ANCOM le va prelungi licenţa după ce Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care le permite acest lucru. Nu este clar însă în ce perioadă se va realiza un eventual refarming al reţelelor Orange şi Vodafone şi care vor fi condiţiile exacte de organizare a licitaţiei pentru spectrul radio", au declarat pentru ZF surse apropiate discuţiilor.

Reprezentanţii operatorilor nu au dorit să facă declaraţii pentru ZF după încheierea întâlnirii cu ANCOM.

Guvernul României a adoptat în ultima clipă o ordonanţă de urgenţă care permite ANCOM prelungirea licenţelor Orange şi Vodafone, în condiţiile în care dreptul celor două companii de a utiliza spectrul radio expiră pe 31 decembrie.

Situaţia expirării licenţelor celor două companii era cunoscută de ani de zile, însă executivul nu a fost în stare să treacă prin Parlament o lege care să reglementeze situaţia iar ulterior şi promovarea actului normativ prin ordonanţă de urgenţă nu a fost lipsită de emoţii, adoptarea legii fiind realizată aproape în ultima clipă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO