Business Hi-Tech

Integrarea in UE propulseaza Estul in viteza a treia

14.04.2004, 00:00 14



Piata IT din tarile est-europene care vor intra in UE la 1 mai 2004 creste, in medie, de trei ori mai puternic decat cea din tarile occidentale, spune compania de analiza Gartner. Cresterea este sustinuta si prin banii UE, care investeste puternic pentru dezvoltarea economiilor celor zece noi membri, spune Gartner. Statele din primul val al extinderii, Cipru, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia si Ungaria formeaza o piata ce se situeaza la 10% din nivelul Uniunii Europene.



Raportul Gartner nu se refera la Romania si Bulgaria, insa analistii spun ca si aceste doua piete vor creste la fel de rapid, gratie pe de o parte fondurilor acordate de UE pentru proiecte de informatizare, iar pe de alta parte companiilor care se muta in locatii aflate cat mai aproape dar care ofera costuri mai reduse. Cresterea din Romania si Bulgaria urmeaza sa fie si mai sustinuta incepand din 2007, daca calendarul integrarii este respectat, spun analistii.



"Pietele IT din tarile est-europene care urmeaza sa se integreze in UE vor continua sa creasca in principal datorita fluxului de capital european, care va avea ca rezultat un proces de transformare a economiilor locale", a apreciat un analist Gartner. "Companiile IT sau care apeleaza la servicii IT vor avea numai de castigat daca se aliaza cu firme ce primesc finantari europene, fiind capabile astfel sa reduca cheltuielile operationale", a spus el.



Toate cele zece state care urmeaza sa devina membri UE au in continuare probleme la capitolul IT si vor avea cele mai serioase piedici in domeniul adaptarii la legislatia care reglementeaza piata, spune Gartner. Nivelul de adoptare a noilor tehnologii variaza de la tara la tara, spun analistii, mai avansate fiind Estonia si Slovenia, dupa care vin la distanta Polonia si Ungaria.



Cea mai mare crestere in toate statele est-europene va fi inregistrata in viitorul apropiat in sectorul de software, unde Gartner a identificat principalii factori pozitivi. In primul rand, toate companiile si institutiile vor fi obligate sa implementeze programe informatice care sa fie in concordanta cu standardele si legislatia Uniunii Europene. In al doilea rand, ambele categorii vor apela la solutii pentru managementul relatiilor cu clientii (CRM) si la aplicatii pentru gestiunea resurselor (ERP).



Cheltuielile in domeniul hardware vor creste si ele in viitorul apropiat, mai rapid in Est decat in Vestul Europei. In principal pentru ca sistemele folosite in est sunt invechite si nu vor mai face fata in regimul puternic concurential din UE, spune Gartner. Vor creste si investitiile in proiecte de infrastructura, mare parte a fondurilor de acest gen venind tot de la Bruxelles, iar acest lucru se va reflecta si intr-o crestere a pietei telecom din regiune (in special pe partea de acces broadband la Internet si retele ale marilor companii).



Date fiind concluziile studiului Gartner, compania de analiza a pregatit si cateva sfaturi pentru clientii companiilor IT, pentru investitori si pentru autoritatile care supervizeaza aceste piete din Est. Companiile si institutiile care planuiesc investitii in domeniul IT ar trebui sa tina cont in primul rand de raportul cost/calitate, pentru a alege solutia care poate produce beneficii maxime in timp. Companiile IT ar trebui sa se concentreze pentru a ocupa si zonele de nisa, care in general nu sunt acoperite si unde se pot realiza afaceri bune. Companiile sunt sfatuite sa incerce sa isi conserve baza de angajati de baza in conditiile in care piata fortelor de munca se va transforma puternic odata cu integrarea. De asemenea, companiile IT trebuie sa aiba in vedere extinderea parteneriatelor cu partenerii locali si internationali pentru a face fata concurentei.



In plus autoritatile din domeniul IT sunt sfatuite de compania de analiza sa ia masuri pentru a sprijini companiile locale, in special cele care evolueaza in piete de nisa, care pot ulterior deveni jucatori de talie europeana. "Nu urmariti orbeste liniile trasate de UE in documentul e-Europe 2005, ci adaptati-le la particularitatile tarii voastre", spun analistii Gartner. De asemenea, autoritatile trebuie sa ii incurajeze pe investitorii locali sa cheltuie sume comparabile cu cele investite de UE in industria IT, pentru a mentine profitabilitatea sectorului si dupa ce integrarea va fi incheiata. Nu trebuie uitat nici faptul ca sporirea standardelor de viata si a salariilor are doua taisuri: va face ca multe companii sa se reorienteze spre alte locatii, devenite acum mai ieftine si mai profitabile, spune Gartner.



Compania de analiza noteaza de asemenea faptul ca institutiile publice vor ramane pentru mult timp de acum inainte principalul cumparator de solutii IT in multe dintre statele estice. "Folositi-va influenta si puterea pentru a obtine contracte cat mai avantajoase", spune Gartner. Analistii subliniaza de asemenea faptul ca trebuie create seturi de standarde care sa fie respectate peste tot, pentru a se putea obtine o comunicare si o colaborare efectiva intre institutii si departamente in noua era digitala.



dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO