Business Hi-Tech

Intel: alternativa la localizarea prin satelit, in birourile companiilor

25.10.2005, 19:01 26

Tehnologiile fara fir (wireless) promovate de cel mai mare producator de cipuri din lume, Intel, permit localizarea precisa a pozitiei unui angajat care lucreaza la un echipament mobil (de exemplu, un laptop), devenind o alternativa la sistemele de localizare prin satelit (GPS) care nu au suficienta precizie la nivelul culoarelor unei cladiri office.

Evident, pentru ca sistemul sa functioneze, compania trebuie sa dispuna (sau sa instaleze) retele Wi-Fi, iar angajatii respectivi sa dispuna de laptopuri sau alte echipamente mobile (telefoane, organizere) care se pot conecta la astfel de retele. Odata conectat la reteaua Wi-Fi, respectivul echipament poate stabili cu precizie localizarea angajatului si drumul cel mai scurt catre cantina institutiei sau catre biroul unuia dintre managerii companiei.

Mai mult, cei care folosesc solutii de videoconferinta online vor putea parasi biroul fara sa paraseasca discutia, echipamentul mobil stiind sa observe singur faptul ca subiectul s-a deplasat fata de biroul sau, preluand astfel direct de la server transmisia videoconferintei.

In momentul in care acesta revine in birou, laptopul transmite inapoi semnalul catre server, iar videoconferinta reincepe pe ecranul computerului de birou. "Practic, transformam utilizarea mobila a PC-ului intr-o experienta noua, mai prietenoasa", a declarat un oficial al Intel. Tot prin sistemul Wi-Fi, seful afla la timp daca un angajat a parasit biroul, pentru cat timp etc. In momentul in care computerul mobil sau echipamentul de buzunar paraseste aria de acoperire a retelei companiei, un mesaj este trimis automat catre serverul companiei si de acolo poate fi preluat de catre cei interesati.

La fel, poate fi utilizat acasa, pentru ca proprietarul sa afle daca cainele sau pisica sa a parasit perimetrul curtii.

Sistemul este de asemenea eficient pentru companiile care se confrunta cu amenintari de securitate, fiind usor de stabilit locatia fiecarui angajat si activitatile acestuia online. In plus, poate fi si extrem de util pentru angajat. Poate identifica cel mai apropiat tonomat de cafea sau suc, locul pentru fumatori si asa mai departe. Il poate ajuta sa localizeze cea mai apropiata imprimanta color cand are nevoie sa tipareasca un document sau chiar sa localizeze iesirea de urgenta din cladire atunci cand apare o problema.

Insa, tot sistemul depinde foarte mult de disponibilitatea angajatilor de a plimba dupa ei aceste echipamente conectate la retea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO