Business Hi-Tech

Ionut Oprea, brand manager la Neogen.ro: Pasiunea pentru fotografie m-a facut sa-mi iau digitala

16.06.2004, 00:00 34



Prima data cand am pus mana pe o camera digitala era in 1998, cand ma aflam in Bulgaria. Era o camera Sony, cumparata din Statele Unite si avea forma unui cub, cu latura de 10 cm. Aparatul stoca fotografiile pe discheta, povesteste marketerul companiei Neogen. In rest, avea functiile obisnuite unei camere digitale, aproximativ aceleasi cu cele ale unui produs modern: ecran LCD, previzionarea pozelor si setari minime de corectare a imaginii.



Tocmai pasiunea pentru fotografie l-a facut pe directorul de comunicare de la Neogen sa isi cumpere o astfel de camera digitala. Am gandit situatia din toate unghiurile si dupa o perioada de dezbateri de trei luni, timp in care m-am consutat cu toti prietenii si cunoscutii, am stabilit trei finaliste: HP 735, Minolta DX Image si Fuji s 205 s. Fiecare avea alte avantaje si caracteristici specifie, dar l-am ales pe ultimul, pentru calitatea



fotografiilor, si pentru prestigiul producatorului in materie de tehnica fotografica, a povestit Ionut Oprea.



Calitatea fotografiei poate fi obtinuta insa numai prin studierea foarte atenta a tuturor setarilor manuale ale aparatului, pentru ca functionarea pe sistem "automat" nu face mai mult decat poze de duzina. E ca atunci cand joci un joc de Formula 1: cu schimbarea automata a vitezelor "te descurci", dar abia atunci cand le controlezi manual poti obtine performante demne de Michael Schumacher.



Corectarea luminozitatii sau banalsul de alb trebuie reglate manual pentru ca fotografiile sa fie perfecte. Desi are doar 2.0 megapixeli, calitatea imaginilor realizata cu Fuji 205 s este buna, iar pozele pot fi imprimate fara pierdere de calitate la dimensiunea de 10x 13 cm sau chiar 13 x 15 cm.



Zoom-ul optic 3x este de asemenea o caracteristica rar intalnita in aceasta categorie de pret. Functia macro este excelenta (pentru fotografierea de aproape) recomanda aceasta camera tuturor celor care vor sa fotografieze diverse produse pentru a le vinde pe Internet, spune Neogenistul.



"Daca nu am un calculator prin preajma, pot conecta camera direct la televizor si pot urmari un slideshow al fotografiilor inregistrate in memoria interna", sustine el. Memoria xD, chiar daca are doar 16 MB, adica spatiu pentru 25 de fotografii la rezolutie maxima, e uimitor de rapida, pentru transferarea fotografiilor pe harddisk fiind nevoie doar de cateva secunde. Camera este plug-and-play, adica in momentul conectarii prin USB la orice calculator, ea este recunoscuta imediat de computer si fotografiile pot fi transferate fara safie nevoie de alte instalari. "Chair si in Linux, nu trebuie setat decat un virtual SCSI drive si camera e gata pentru transfer", a explicat Ionut Oprea.



Imi place ca o pot folosi si ca webcam. Chiar daca nu inregistreaza sunet, povestese el. "Personal, nu sunt un fan al integrarii, ci al interconectarii echipamentelor. Insa daca o camera digitala poate face filme, de ce sa nu poata fi folosita si ca webcam?", se intreaba el. Oricum, pentru sunet brand managerul Neogen foloseste un microfon, conectat la o placa audio cu fidelitate inalta.



Pana acum, singura problema pare sa fie aceea ca, daca aparatul este miscat in timpul efectuarii pozei, imaginea nu mai apare clara. "Am rezolvat situatia folosind un trepied", a spus Ionut Oprea.





 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO