Business Hi-Tech

Iubeste-ti aproapele: Linus in apararea lui Bill?

18.05.2001, 00:00 24



Parintele sistemului de operare Linux, Linus Torvalds, a declarat intr-un recent interviu ca principalul rival de pe piata de software, Microsoft, ar trebui sa nu fie spart in mai multe companii. De asemenea, Torvalds nu este pe deplin convins ca gigantul software ar trebui sa fie pedepsit pentru comportamentul sau anti-concurential.

"Cred ca va fi interesant daca Microsoft se va sparge in mai multe companii. Pe de alta parte insa, nu sunt pe deplin convins ca initiativa este o idee asa de buna, a spus Torvalds. Putina teama fata de lege este totusi un lucru bun atunci cand vine vorba de Microsoft".

Parerea lui Torvalds a fost completata de Colin Tenwick, directorul executiv al filialei companiei Red Hat (principalul dezvoltator si furnizor de solutii pe platforma Linux) din Marea Britanie. Potrivit lui Tenwick, inevitabil, sistemul Linux va continua sa cucereasca noi utilizatori indiferent de ce se va intampla cu Microsoft.

"Personal, sunt impotriva oricarei corporatii ce abuzeaza de pozitia sa pe piata", spune Tenwick.

Gary Barnett, directorul de cercetare al pietei nord-americane de la firma de consultanta IT Ovum, considera ca pentru Torvalds, splitarea Microsoft are putina importanta din cauza ca acesta nu crede ca Linux este un concurent serios pentru Windows in ceea ce priveste PC-urile.

"Partea de software Linux pentru servere este cea mai buna in momentul de fata. Este foarte folosit in domeniul hosting-ului, mai ales pe serverele ce ruleaza Apache. Ramane insa de vazut daca Linux in varianta desktop este un concurent pentru Windows", declara Barnett.

Problemele pentru Microsoft au inceput in urma cu aproape trei ani, cand Comisia Anti-Trust din Statele Unite a intentat proces companiei pentru concurenta neloiala. La inceputul acestui an, judecatorii au decis splitarea Microsoft in doua companii, insa procesul de divizare se poate prelungi pana in 2003.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO