Business Hi-Tech

Justitia din India sprijina dealul Vodafone Essar

24.04.2007, 18:38 18

Ministerul Justitiei indian a exprimat un punct de vedere favorabil tranzactiei prin care Vodafone a preluat un pachet de actiuni majoritar din operatorul telecom Hutchinson Essar, scrie Financial Times. Aceasta decizie marcheaza un pas crucial in incercarea Vodafone, cel mai mare operator de telefonie mobila din lume, de a obtine aprobarea guvernamentala pentru cea mai mare investitie straina din istoria tarii.
Oferta Vodafone pentru al patrulea mare operator mobil din India va fi evaluata si de catre autoritatea de reglementare a investitiilor straine. Oficialii institutiei se vor intalni pentru a dezbate opiniile formulate de diverse agentii guvernamentale privind posibilitatea ca operatorul Hutchinson Essar sa fi incalcat legea privitoare la numarul de actiuni pe care le poate vinde unei companii straine.
Conform unor surse apropiate discutiilor, opinia Ministerului Justitiei, ca operatorul nu a incalcat legile indiene, a fost deja inaintata autoritatilor de reglementare. Aceasta opinie ar putea influenta Comisia de Promovare a Investitiilor Straine (Foreign Investment Promotion Board), o divizie a Ministerului de Finante, in aprobarea tranzactiei de 11 mld. dolari (8,52 mld. euro). Sursele au precizat ca o decizie a comisiei este iminenta.
In luna februarie a acestui an, Vodafone, cel mai mare operator de telefonie mobila din lume, a achizitionat pachetul de actiuni majoritar detinut de Hutchinson Telecommunications International (HTIL) din operatorul Hutchinson Essar. Insa finalizarea tranzactiei a fost amanata de investigatiile autoritatilor de reglementare. Conform legilor tarii, o companie straina nu poate detine mai mult de 74% dintr-un operator telecom indian.
Vodafone deja este prezenta in India, detinand 10% din Bharti Airtel, cel mai mare operator de telefonie mobila indian.
HTIL, o divizie a firmei Hutchinson Whampoa a miliardarului Li Ka-shing, detine direct 52% din Hutchinson Essar si mai controleaza 15% prin Asim Ghosh, directorul general al companiei, si Analjit Singh, presedintele grupului Max India. Pachetul minoritar de 33% apartine grupului indian Essar, insa doua treimi din acest pachet sunt controlate printr-o companie offshore.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO