Business Hi-Tech

La ce să ne aşteptăm în 2012 pe piaţa telecom: Ce se va întâmpla la Romtelecom? Listare, fuziune cu Cosmote, niciuna dintre ele?

La ce să ne aşteptăm în 2012 în Hi-Tech: Ce se va întâmpla la Romtelecom? Listare, fuziune cu Cosmote, niciuna dintre ele?

Autor: Adrian Stefan Seceleanu

30.12.2011, 00:00 665

Anul viitor este unul hotărâtor pentru evoluţia Romtelecom - unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa de comunicaţii din România, care este numărul doi pe pieţele de servicii TV şi internet fix, şi liderul de pe piaţa de telefonie fixă.

Grupul elen OTE - acţionarul majoritar (cu 54% din titluri) al Romtelecom şi statul român - acţionar minoritar (cu 46% din titluri) vor decide care va fi soarta companiei, respectiv dacă operatorul va ieşi pe bursă şi dacă va fuziona cu compania "soră" Cosmote - numărul trei pe piaţa de telefonie mobilă. Cei doi acţionari ai Romtelecom au deja probabil pe masă un raport al băncii americane de investiţii Morgan Stanley, care recomandă dacă e bine sau nu ca Romtelecom şi Cosmote să fuzioneze înainte de o listare. Raportul Morgan Stanley ar fi trebuit să fie livrat la începutul lunii decembrie.

Viitorul Romtelecom şi Cosmote, sau al entităţii rezultate din fuziunea celor două companii, depinde şi de ce decizie va lua grupul german Deutsche Telekom în legătură cu România, respectiv dacă va investi sau nu în continuare pe această piaţă.

Grupul german Deutsche Telekom a fost până acum foarte discret în a-şi exprima intenţiile în legătură cu România iar top managementul operatorului s-a ferit sistematic de orice contact cu media locală. Deutsche Telekom a numit însă recent un nou manager pentru regiunea în care sunt prinse şi operaţiunile din România - pe Claudia Nemat, iar ea este aşteptată să vină în această primăvară cu un raport în care să propună ce va face DT pe aceste pieţe. Nemat a venit la Deutsche Telekom după o carieră de 17 ani în compania de consultanţă McKinsey.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO