Business Hi-Tech

La CeBIT, optimismul din IT&C se confirma: recesiunea a trecut, urmeaza cresterea

14.03.2005, 00:00 20

Cel mai mare eveniment din industria IT&C, targul CeBIT de la Hanovra, a confirmat ceea ce specialistii spuneau de anul trecut, anume ca s-a depasit perioada de recesiune si se intra pe panta ascendenta. Reticentele din 2004 au disparut, iar investitiile in domeniu cresc din nou.


Anul acesta au venit la CeBIT peste 6.250 de expozanti, din mai bine de 70 de tari ale lumii, dintre care 8 nu au fost prezente anul trecut. Spatiul dedicat expozitiei a crescut, iar numarul vizitatorilor este sensibil mai mare. Despre estimarea initiala a organizatorilor, de 510.000 vizitatori, unii spun ca este cu cel putin 10% sub cifra reala. Dar vom afla acest lucru abia dupa data de 16, cand expozitia se inchide oficial.


Ca la toate evenimentele de acest gen, comunicatiile mobile si sectiunea de gadgeturi au primit cea mai mare atentie din partea publicului, insa aglomeratia nu a ocolit nici sectiunile de software si servicii, spre deosebire de anii trecuti cand aceste zone erau aproape pustii. Iar in mod traditional, majoritatea vizitatorilor de la CeBIT sunt profesionisti si manageri, oameni cu putere de decizie in firmele in care activeaza.


Editia din 2005 a pus un accent deosebit si pe outsourcing, in sectiunea speciala fiind localizate peste 150 de compani din domeniu, din 24 de tari. Aici s-a aflat si standul principal al Romaniei, unde au aparut 32 de firme romanesti. Alte cinci, in general companiile mai mari, precum Flamingo, Softwin sau Topex, au mers cu stand propriu.




Agitatie de "ziua Romaniei"


Sambata a fost organizata "ziua Romaniei" la CeBIT. Surprinzator, organizatorii germani nu stiau sa te indrume spre acest eveniment daca nu ai fi stiut locul cu precizie de laser. Nici pe site-ul evenimentului, altfel extrem de informat si la zi cu datele, nu exista nimic despre aceasta locatie.


Noroc ca principalele conferinte au avut loc aproape de standul principal romanesc, astfel ca a fost relativ usor de gasit.


Prima conferinta, evident cu tema outsourcing, a fost destul de convingatoare. Ministrul comunicatiilor, Nagy Zsolt, a vorbit despre facilitatile fiscale pentru companiile din IT&C si despre noua lege care reduce la maximum taxele pentru companii cu cifra de afaceri peste un miliard de dolari pe an care vin sa faca afaceri in Romania. Alexandru Borcea, seful ARIES (Asociatia Romana pentru Industria Electronica si Software), a anuntat semnarea a doua parteneriate importante cu asociatiile de profil de nivel international.


Primul cu ITB Europa, asociatie a companiilor mici si medii din domeniul IT. Al doilea document a fost semnat cu Best Practice IT, organizatie specializata in identificarea modelelor de business perfecte si replicarea lor.


Florin Talpes, seful Softwin, a vorbit de data aceasta ca si presedinte al ANIS, asociatia patronatului din industria de software si servicii. El a spus ca in anii 1950, cand in lume existau cinci computere, unul era in Romania. Talpes a mai spus ca Romania este o locatie buna pentru outsourcing nu numai pentru competentele in domeniul software, ci si pentru ca legislatia este asemanatoare celei din UE, iar multi oameni vorbesc limbi straine foarte bine.


Una peste alta, prezentarea a fost serioasa si documentata. Ce nu a fost ok a fost catalogul de prezentare al firmelor romanesti prezente in standul comun.


In timp ce la orice tara participanta, inclusiv Lituania, prezentarile erau dinamice, colorate, atractive, catalogul romanesc pe care s-au platit bani seriosi, era alb-negru si fara macar sa prezinte siglele companiilor.




Gadgeturi la parada


Telefoanele mobile au fost in centrul atentiei la CeBIT. Terminalele cu playere de muzica au fost cele mai raspandite, insa sunt destule care dispun de camere foto tot mai performante. Tot mai multe aparate incep sa aiba ecranul de mari dimensiuni, pentru fisiere multimedia: poze digitale, clipuri, filmulete. Hard disk-ul inca nu a intrat in telefoane, insa nu au lipsit echipamentele surprinzatoare. Producatorul american Gizmondo a adus la CeBIT o consola de joc mobila care este si telefon mobil, player de muzica, navigator prin satelit (GPS), player video, camera digitala si asa mai departe.


Are un procesor intern la 400MHz, demn de un asistent digital (PDA) de putere medie, accelerator grafic de la ATI, cititor de carduri de memorie, optiuni de conectare prin USB.


In ciuda atentiei sporite pentru telefoanele cu player de muzica, noul produs realizat de Motorola in colaborare cu Apple, care poate descarca melodii direct de pe magazinul online iTunes, nu a fost de gasit la CeBIT.




Casa, biroul si mai nou, masina digitala


Deja computerele nu mai atrag asa mult atentia utilizatorilor. Aceleasi lucruri: carcase colorate sau transparente, laptopuri mai mari sau mai mici, echipamente de conectare de toate felurile, diverse componente tot mai performante. Mai interesanta a fost insistenta cu care producatorii s-au grabit sa prezinte masini tot mai "tehnologizate". Intel a echipat cu echipamente digitale un Mini Cooper, altii au adus vehicule off-road, masini de formula unu sau chiar decapotabile cu insemnele politiei.


Conceptul de casa digitala a fost sustinut de mai multi producatori. Chiar si Flamingo, care a avut din nou cel mai mare stand romanesc, a avut o prezentare dedicata in exclusivitate casei cu echipamente interconectate.




Jucarii pentru oamenii mari


Adidas a adus la targ un pantof inteligent, care are un cip care ajusteaza talpa in functie de suprafata pe care mergi: pe asfalt o face mai moale, iar pe iarba, mai rigida. O companie italiana a montat in casca pentru motociclisti un sistem hands-free, de data aceasta cu fir. Printr-un buton aflat pe exteriorul castii se poate raspunde la apeluri sau se pot da telefoane, cu cateva click-uri.


Playerele de muzica si filme au devenit tot mai sofisticate si mai mici, iar tehnologia de alimentare cu combustibil (fuel cell) este tot mai raspandita. Tehnologia 3D pentru monitoare este din nou in centrul atentiei, iar ochelarii pentru vizionarea tridimensionala iti dau senzatia ca joci intr-un film atunci cand incepi un joc video. dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO