Business Hi-Tech

Lanturile de cinema din SUA investesc un miliard de dolari in sali pentru filme in format 3D

18.08.2008, 19:29 26

Un consortiu ce reuneste cele mai mari lanturi de cinematografe din Statele Unite urmeaza sa semneze un contract in valoare de un miliard de dolari (670 mil. euro) cu studiourile de filme de la Hollywood in vederea lansarii unei noi generatii de filme in format tridimensional (3D), informeaza Financial Times.
Potrivit unor surse apropiate discutiilor, Walt Disney si Paramount Pictures sunt pe punctul de a semna un contract cu Digital Cinema Implementation Partners (DCIP), un consortiu format din lanturile de cinematografe AMC, Regal si Cinemark.
Primul studio ce a sustinut aceasta initiativa a fost 20th Century Fox, care a cerut sprijin si altor studiouri. DCIP trebuie sa atraga un numar minim de patru studiouri de filme inainte de a aproba planul de finantare de un miliard de dolari, care vizeaza transformarea a circa 15.000 de ecrane traditionale cu sisteme de proiectie digitala.
Reprezentantii consortiului nu au dorit sa ofere detalii suplimentare despre proiect. Potrivit acelorasi surse, DCIP se afla in negocieri si cu un al patrulea studio de filme - Universal Studios.
Sistemele de proiectie digitala, care permit afisarea imaginilor in format tridimensional (3D), pot aduce profituri de cinci ori mai mari decat filmele traditionale (bidimensionale - 2D), datorita faptului ca publicul este dispus sa plateasca mai mult pentru astfel de productii.
Cel mai recent film lansat de studiourile Walt Disney, Hannah Montana, a subliniat potentialul ridicat al acestui format, dupa ce a generat venituri de peste 65 mil. dolari (43,58 mil. euro) ruland in doar 700 de cinematografe.
In Statele Unite exista peste 40.000 de cinematografe, insa doar 700 sunt capabile sa afiseze filme in format 3D. Situatia este similara si pe plan international, motiv pentru care studiourile au ales sa isi concentreze eforturile initial pe piata americana.
Banca de investitii JPMorgan Chase va gestiona planul de finantare al consortiului DCIP, a carui demarare a fost intarziata de criza pe piata creditelor si de reticenta anumitor studiouri de a se alatura proiectului.
Cu toate acestea, studiourile se pregatesc pentru mai multe productii in format 3D, circa 13 filme de acest gen urmand sa fie lansate in 2009.
Fox va lansa Avatar si Ice Age 3, in timp ce Walt Disney va pune pe piata anul acesta pelicula Bolt. In 2009, Disney intentioneaza sa lanseze o versiune reeditata a filmului ToyStory in format 3D. Tot anul viitor, Universal va lansa filmul de animatie Coraline, iar Paramount, care distribuie si filmele de animatie produse de DreamWorks, va lansa in luna martie in filmul SF de animatie Monsters versus Aliens. De asemenea, George Lucas intentioneaza sa reediteze seria de filme Star Wars in format 3D.
In luna mai a acestui an, Regal Entertainment, unul dintre cele mai mari lanturi de cinematografe din Statele Unite, a anuntat ca va instala un numar de 1.500 de ecrane 3D aditionale in cinematografele sale. Compania va gestiona astfel peste 3.500 de ecrane capabile sa afiseze imagini 3D.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO