Business Hi-Tech

Legatura la Internetul mondial este modesta

12.11.2001, 00:00 17



"In ultimii doi ani, un numar de furnizori Internet au reusit sa atraga finantari importante din partea unor fonduri de investitii sau companii straine", se aminteste in studiul Roland Berger Strategy Consultants.

Romania Post Privatization Fund a investit 1,5 milioane de dolari in schimbul a 51% din actiunile PCNET. Investitiile ulterioare s-au ridicat la 2,7 milioane de dolari. Prima investitie a provenit de la Banca Europeana pentru Reconstaructie si Dezvoltare.

Metromedia International Group a investit doua milioane de dolari in schimbul a 70% din actiunile FX Internet si alti 500.000 de dolari pentru cresterea capitalului social al companiei.

Euroweb a investit patru milioane de dolari in Starnets si Rokura, companii care au fost ulterior integrate sub numele Euroweb Romania.

Astral Group a preluat integral Kappa Internet odata cu societatea de cablu Kappa, pentru suma totala de 20 de milioane de dolari.

Conectivitatea la reteaua Internet mondiala este asigurata in Romania de un numar limitat de companii (GTS pe fibra optica cu o capacitate de 155 Mb, KPNQwest tot prin fibra optica si 34 Mb, Euroweb prin fibra optica si o capacitate de 34 Mb, RDS prin fibra optica, prin companiile Matav si GTS cu o capacitate de 2x34 Mb si Netsat Express prin satelit).

"Folosirea conexiunilor Internet prin satelit pentru interconectivitate a scazut dramatic in ultima perioada, furnizorii romani de Internet reorientandu-se catre iesirile pe fibra optica care ofera o calitate mult mai buna a transmisiilor de date", mai precizeaza autorii studiului Roland Berger Strategy Consultants.

Un numar de fonduri si companii care detin investitii importante atat in societati de cablu TV cat si furnizori de Internet, intentioneaza sa ofere incepand cu 2003 si servicii voice over IP (VOIP).

"Numarul mare de "clienti captivi" asigura o baza de succes pentru oferirea de servicii VOIP" dupa liberalizarea pietei telecumonicatiilor, apreciaza specialistii companiei de cercetare a pietei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO