Business Hi-Tech

LLP: Nu avem "clasa de mijloc" in IT

03.12.2003, 00:00 21

Piata solutiilor software pentru gestiunea afacerilor este puternic concurentiala in Romania, masa cea mai mare de jucatori concentrandu-se pe segmentul de clienti format din IMM-uri.
In prezent, in Romania se vand anual licente si servicii de mentenanta pentru solutii ERP (Enterprise Resource Planning) si CRM (Customer Relationship Management) in valoare de 14-15 milioane de dolari, apreciaza Mihai Chirita, directorul general al companiei LLP Bucharest, unul dintre actorii care joaca pe scena aplicatiilor de gestiune a afacerilor. "Nu pot insa sa estimez cu cat va creste in urmatorul an pentru ca piata poate varia foarte mult in functie de proiectele mari care se concretizeaza sau nu", explica oficialul. Deocamdata insa, la acest capitol, piata romaneasca este de sase-sapte ori mai mica decat altele din regiunea central si est-europeana.
"Studiile nu reflecta nici ele piata reala", apreciaza Chirita, pentru ca, exact asa cum exista o clasa sociala foarte bogata si una foarte saraca, lipsind clasa de mijloc, la fel este si piata IT. Companiile mari sunt vanate de jucatorii mari cum sunt SAP si Oracle iar firmele mai mici prefera de cele mai multe ori sa lucreze pe tot felul de softuri "no name" de contabilitate ghidandu-se dupa sloganul "lasa ca merge si asa". "Nu se poate vorbi inca de o maturizare a pietei romanesti", este de parere Mihai Chirita, adaugand insa ca exista potential bun de crestere tocmai pe piata IMM-urilor.
De altfel, compania si-a trecut in acest an in oferta pachetul de aplicatii ERP-CRM Microsoft Business Solutions Navision care se adreseaza in special companiilor de dimensiuni medii.
In numai cateva luni de la lansarea solutiei pe piata LLP a reusit sa incheie contracte cu trei clienti: Eurocom, Temelia Carmeuse si Verder. In acest an, vanzarile la Navision urmeaza sa contribuie cu 30% la cifra de afaceri totala a companiei. Potrivit oficialului, incasarile LLP Bucharest pe intregul an sunt estimate la 1,8 milioane de dolari urmand ca in 2004 sa creasca cu aproximativ 10% pentru a ajunge pe la doua milioane de dolari.
Pentru includerea in portofoliu a solutiei Navision, LLP Bucharest a investit aproximativ 100.000 de dolari in 2003, in mare parte pe specializarea angajatilor. "In 2004, speram ca Navision sa ne aduca 50% din cifra de afaceri", apreciaza Mihai Chirita, increzator ca solutia produsa de Microsoft Business Solutions va bate la puncte aplicatiile pentru IMM-uri pe care se pregatesc sa le lanseze si in Romania cei doi mari competitori SAP si Oracle.
Pe segmentul sau de piata, LLP concureaza cu Scala Business Solutions, Total Soft, Wizrom si altii. LLP Bucharest este detinuta in totalitate de compania londoneza LLP.
iuliana.susanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO