Business Hi-Tech

Lupte la WorldCom: Rudolph Giuliani versus Michael Capellas

20.11.2002, 00:00 19

Un grup de investitori falimentarului gigant american WorldCom intentioneaza sa achizitioneze o treime din datoriile grupului pentru a putea influenta viitorul companiei, releva luni The Wall Street Journal. Grupul condus de David Matlin - cel mai mare creditor al WorldCom - vrea totodata sa il numeasca pe fostul primar al New Yorkului, Rudolph Giuliani, in functia de presedinte al companiei.
David Matlin a cheltuit in ultimele luni peste 300 de milioane de dolari, cumparand aproximativ 10% din datoriile WorldCom.  El a pus la punct impreuna cu Giuliani un fond de investitii, care are ca scop cumpararea "pachetului de control" al WorldCom. Fondul a atras pana in prezent 1,3 miliarde de dolari, cu care ei vor sa obtina in final dreptul de veto asupra tuturor deciziilor legate de viitorul WorldCom.
Cel de-al doilea operator de telefonie fixa la mare distanta din Statele Unite, prin serverele caruia se desfasoara mai bine de jumatate din traficul de internet mondial, WorlCom, se afla in stare de faliment din cauza unei fraude contabile ce insumeaza conform ultimului bilant  peste 9 miliarde de dolari. Conducerea companiei spera sa iasa de sub incidenta legii falimentului anul viitor, bazandu-se pe experienta lui Michael Capellas, prospat numit director general si presedinte al companiei, adus cu mare tam-tam  de la Hewlett-Packard.
Tocmai numirea lui Capellas a lansat lupta interna pentru controlul WorldCom. Desi Capellas a primit aprobarea majoritatii creditorilor companiei, David Matlin si grupul sau de actionari nu au incredere in fostul presedinte al Compaq si apoi al Hewlett-Packard.  Capellas  este criticat deja pentru lipsa sa de experienta in domeniul telecomunicatiilor. Conform legii falimentului, principalii creditori ai companiei devin automat membri ai Comitetului actionarilor, care decide numirea responsabililor companiei. Pentru a face parte din acest Comitet, in situatia de faliment, actionarii trebuia insa sa accepte o clauza care interzice tranzactionarea actiunilor in aceasta perioada. David Matlin a refuzat acest lucru, excluzandu-se singur din Comitet. Astfel, el nu s-a putut opune oficial numirii lui Capellas.
Actionarii care s-au alaturat grupului lui Matlin sustin ca numirea lui Michael Capellas a fost pripita si sunt nemultumiti de faptul ca nu s-au cautat mai multi candidati. Ei angajasera o firma de consultanta, Heidrick & Struggles International, care urma sa gaseasca candidati pentru functia de presedinte al WorldCom. Activitatea a fost insa oprita din cauza confirmarii oficiale a lui Capellas in fruntea gigantului telecom.
Sperand ca pot bloca decizia de numire a fostului presedinte HP in fruntea WorldCom si dorind sa obtina numirea lui Rudolph Giuliani in fruntea companiei, actionarii au apelat la Comisia Federala pentru Falimente, organismul american care supervizeaza in prezent evolutiile gigantului telecom. Grupul de investitori condus de Matlin are sprijinul grupului financiar Credit Suisse First Boston si a lansat un apel oficial judecatorului federal care conduce comisia ce se ocupa de falimente, Arthur Gonzales.
Michael Capellas nu a acceptat conducerea WorldCom inainte de a discuta si cu David Matlin. Detalii privind discutiile dintre cei doi nu au fost facute publice, insa imediat dupa aceea, Matlin a anuntat ca vrea sa blocheze decizia de numire a fostului sef HP in fruntea WorldCom.
Agentia de consultanta fondata de Giuliani a confirmat oficial ieri faptul ca lucreaza in prezent pentru Davit Matlin, pentru a-l ajuta sa obtina controlul asupra WorldCom, conform The New York Times. "Avem oportunitatea de a ajuta compania WorldCom, actionarii si clientii sai. In particular, incercam sa formam un model de actionariat care va fi util dupa ce aceasta companie va iesi de sub incidenta falimentului" , se arata int-un comunicat oficial al firmei Giuliani Partners, citat de The New YorkTimes. Surse din anturajul lui Giuliani au declarat insa presei americane ca fostul primar nu va accepta functii in alte companii pentru ca nu vrea sa renunte la propriile afaceri.
Noul director si presedinte al WorldCom nu exclude aducerea lui Rudolph Giuliani intr-o functie de conducere la WorldCom. El se va intalni cu fostul primar al New York-ului pentru a incerca sa ii propuna un loc in consiliul de administratie al WorldCom. "Am sa discut cu el si o sa vad daca este posibil sa gasim un post pentru Giuliani", a declarat Michael Capellas pentru The Wall Street Journal. "Cum sa nu imi convina? Doar este omul anului!", a mai adaugat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO