Business Hi-Tech

Malacopol, DCS: Dobanzile la credite sunt inca prea mari

Malacopol, DCS: Dobanzile la credite sunt inca prea mari
13.01.2010, 23:10 41

Cele cateva sute de operatori mici de cablu care detin impreunapeste 700.000 de clienti pentru serviciile TV, respectivaproximativ 20% din piata locala de profil, vor fi sub presiune inacest an din cauza accesului dificil la finantare, astfel caachizitiile s-ar putea inmulti, estimeaza Dinu Malacopol,directorul general al Digital Cable Systems, unul dintre jucatoriimari de pe piata locala telecom.

La jumatatea anului trecut pe piata existau 494 de operatori decablu TV, dintre care cei mai mari jucatori sunt RCS&RDS cu 1,4de milioane de clienti, UPC cu 1,1 milioane de clienti si DigitalCable Systems - cu peste 200.000 de utilizatori. Scazand dinnumarul total de clienti pe cablul TV si utilizatorii New Com siNextGen (Romtelecom), rezulta ca aproape 490 de companii au 700.000de clienti TV - in medie 1.500 de utilizatori per firma.

Multi operatori au nevoie urgenta de cash

"Sunt multe retele care abia supravietuiesc in acest contexteconomic. Exista proprietari care vor sa vanda pentru ca trebuie saacopere pierderile din alte afaceri sau pentru ca pur si simplu aunevoie de cash", spune Dinu Malacopol, adaugand ca si compania pecare o conduce se uita la asemenea oportunitati.

"Sigur ca suntem interesati si ne uitam sa mai facem achizitiipentru ca sunt multe oportunitati in acest moment, insa problema oreprezinta in acest moment costul finantarii, care inca este preamare", spune seful DCS.

Operatorul controlat de fondul american AIG, cu afaceri anualede aproximativ 30 mil. euro, intentioneaza sa obtina o finantaremai mica de 10 mil. euro, insa numai cand dobanzile cerute debancile locale vor fi "cu mai putine procente peste rata EURIBOR",potrivit lui Malacopol.

"In acest moment dobanzile n-au coborat suficient de mult ca saputem contracta o finantare in conditii avantajoase, mai ales inconditiile in care DCS este o companie cu un grad redus deindatorare. Estimez insa ca pana la urma problema se va reglapentru ca bancile stau pe cash si vor dori pana la urma sa plasezeacesti bani", spune seful DCS. Compania a primit oferte definantare de la mai multe banci, a precizat Malacopol, insacompania va astepta scaderea dobanzilor.

"Compania se dezvolta si fara un credit, din cash-flow, insaastfel nu putem fructifica toate oportunitatile de pe piata,aceasta este problema", explica Dinu Malacopol.

Va fi anul achizitiilor mici pe cablul TV

Planurile DCS pentru 2010 vizeaza o crestere agresiva pe toatesegmentele de servicii.

Astfel, compania estimeaza o crestere a veniturilor de 10%pentru serviciile de televiziune, analogica si digitala, si unavans semnificativ, de aproximativ 30%, pentru cel de internet.

In ceea ce priveste achizitiile care vor fi realizate in acestan pe piata locala, Malacopol estimeaza ca o mare parte dintre elevor viza operatorii mici, cu cateva mii de clienti. "Vom asista laun proces de consolidare in acest an, dar vor domina tranzactiilemici. Eu cred ca achizitiile mari vor avea loc abia anul viitor -insa totul depinde de felul in care va evolua anul economic 2010",adauga Malacopol.

Cei mai mari jucatori de pe piata locala de servicii TV suntRCS&RDS, UPC si Romtelecom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO