Business Hi-Tech

Marea Britanie propune limitarea copierii ilegale de continut prin internet

29.07.2008, 20:17 23

Urmand exemplul Frantei, guvernul Marii Britanii intentioneaza sa implementeze o noua abordare in ceea ce priveste site-urile de partajare de fisiere gratuite peer-to-peer, scrie presa internationala. Sase furnizori de internet din Anglia deja au cazut de acord in a-i avertiza pe cei ce descarca ilegal muzica sau filme de pe web. Unele dintre cele mai populare aplicatii perr-to-peer sunt DC++ si BitTorrent.
Industria online a demarat o serie de initiative in Europa in vederea limitarii fenomenului pirateriei online. Cele mai dure masuri au fost implementate de Franta, care a incheiat recent intelegeri cu producatorii de filme si muzica pe de-o parte si companiile furnizoare de internet pe de alta, in incercarea de a combate pirateria online.
O noua autoritate va fi creata si va dispune de posibilitatea de a limita accesul la internet pentru cei ce partajeaza fisiere ilegal. Se asteapta ca toate aceste masuri sa fie incluse intr-un proiect de lege ce va fi supus votului parlamentului anul viitor.
Virgin, BT, Tiscali, BskyB, Carphone Warehouse si Orange au semnat intelegeri cu industria de continut multimedia online cu scopul de a descuraja descarcarea de muzica si filme protejate de drepturile de autor.
Intelegerea a fost inaintata de guvernul londonez si prevede ca aceia care sunt vizati ca ar partaja fisiere protejate de drepturile de autor sa primeasca intr-o prima faza scrisori de avertisment.
Totusi, aceasta intelegere nu prevede deocamdata implementarea unor masuri concrete in vederea pedepsirii celor ce practica acest lucru in mod repetat. In Marea Britanie, pentru moment, singura masura concreta de restrictionare consta in reducerea vitezei de descarcare a celui vizat.
Masurile luate de guvernul de la Londra au determinat diferite reactii la nivel national, dar si international. Furnizorii de internet de dimensiune mica nu sunt de acord cu aceasta intelegere, argumentand ca pentru ei monitorizarea celor ce ar putea partaja ilegal fisiere este o activitate foarte costisitoare si ca aceasta ar trebui derulata de autoritatile publice.
La nivelul UE, comisarul european pentru media si societatea informationala a adoptat o strategie in privinta "continutului creativ online" la inceputul acestui an, oferind drept exemplu masurile luate de guvernul francez.
Pe de alta parte, Comisia este din ce in ce mai constienta de riscurile legate de descarcarea ilegala de continut online.
"Comisia a promovat intotdeauna respectarea unui echilibru intre nevoia protejarii proprietatii intelectuale si dezvoltarea unei societati informationale deschise si demne de incredere. O recomandare in acest sens ce va detalia pozitia UE in aceasta situatie va fi publicata in toamna", a declarat purtatorul de cuvant al Comisiei. In prezent presedintia UE este detinuta de Franta, ce doreste o atitudine mai ferma in ceea ce priveste protectia drepturilor de autor in spatiul comunitar.
"Daca dorim sa avem in Europa o industrie puternica de film, muzica si jocuri, atunci trebuie sa oferim garantii legale producatorilor si creatorilor in legatura cu munca lor, dar si sa putem oferi consumatorilor acces la o diversitate de continut online", a declarat Viviane Reding, comisarul european pentru media si societatea informationala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO