Business Hi-Tech

Meta (Facebook) a fost sancţionată de UE cu o amendă record de 1,2 miliarde de euro şi i s-a ordonat să suspende transferurile de date ale utilizatorilor către SUA, în cea mai mare sancţiune impusă unei mari companii din domeniul tehnologiei pentru încălcarea confidenţialităţii

Meta (Facebook) a fost sancţionată de UE cu o amendă...

Autor: Ştefan Stan

22.05.2023, 12:26 527

Meta a fost sancţionată de UE cu o amendă de 1,2 miliarde de euro şi i s-a ordonat să suspende transferurile de date ale utilizatorilor către SUA, în cea mai mare sancţiune impusă unei mari companii din domeniul tehnologiei în blocul comunitar pentru încălcarea confidenţialităţii, scrie FT. 

Comisia pentru protecţia datelor din Irlanda, care supraveghează Regulamentul general privind protecţia datelor, a aplicat luni amenda pentru Meta, afirmând că Facebook a încălcat normele sale care impun platformelor să se asigure că transferurile de date din Europa către SUA dispun de garanţii adecvate.

În schimb, DPC a constatat că fluxurile de date ale platformei între UE şi SUA s-au bazat pe clauze contractuale care "nu au abordat riscurile la adresa drepturilor şi libertăţilor fundamentale" ale utilizatorilor, în ciuda unei hotărâri anterioare a Curţii de Justiţie a UE care îi impunea să protejeze mai bine informaţiile persoanelor fizice împotriva programelor invazive de supraveghere din SUA.

Amenda record aplicată de UE pentru încălcarea dreptului la viaţă privată vine după ce, în 2021, autoritatea de reglementare din Luxemburg a aplicat o sancţiune de 746 de milioane de euro companiei Amazon.

Potrivit DPC, operaţiunile Facebook din UE au, de asemenea, cinci luni pentru a "suspenda orice transfer viitor de date cu caracter personal către SUA" şi şase luni pentru a înceta prelucrarea - inclusiv stocarea - a oricăror informaţii personale ale cetăţenilor europeni în SUA care au fost transferate anterior cu încălcarea GDPR.

Nick Clegg, preşedintele pentru afaceri globale al Meta, a declarat: "Nu este vorba de o decizie de acest gen: "Suntem ... dezamăgiţi că am fost selectaţi atunci când folosim acelaşi mecanism juridic ca mii de alte companii care doresc să furnizeze servicii în Europa".

El a adăugat: "Această decizie este greşită, nejustificată şi creează un precedent periculos pentru nenumăratele alte companii care transferă date între UE şi SUA."

Amenda vine în contextul în care Meta, care are o capitalizare bursieră de 630 de miliarde de dolari, se luptă cu o scădere a publicităţii pe fondul unei încetiniri economice mai ample, ceea ce l-a determinat pe directorul general Mark Zuckerberg să efectueze mai multe runde de concedieri şi să promită că va oferi un "an al eficienţei".

Aceasta este cea mai recentă dintr-o serie de amenzi la nivel global pentru gigantul social media din cauza protecţiilor laxe ale confidenţialităţii, inclusiv o sancţiune de 5 miliarde de dolari impusă de Comisia Federală pentru Comerţ în 2019 în urma scandalului Cambridge Analytica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO