Business Hi-Tech

Microsoft Romania recompenseaza IMM-urile cu Small Business Server 2000

02.03.2001, 00:00 21



In ianuarie, Microsoft Romania anunta inregistrarea unor rezultate financiare exceptionale pe prima jumatate a anului fiscal 2001, la unele capitole fiind chiar cele mai bune din lume. La obtinerea acestor performante un rol important l-au jucat intreprinderile mici si mijlocii care au contribuit cu 70% la cifra de afaceri a Microsoft Romania pe perioada mentionata.

Ca o rasplata pentru societatile de dimensiuni mici si medii si din dorinta de a raspunde la necesitatile acestora, filiala din Romania a concernului american a lansat ieri pe piata Small Business Server 2000.

Produsul face parte din a treia generatie de solutii pentru lucrul in retea si a fost proiectat special pentru a raspunde cerintelor firmelor care au pana la 50 de calculatoare.

"Intreprinzatorii care gestioneaza intreprinderi mici si miljocii si furnizorii lor de tehnologie au nevoie de solutii de retea bazate pe Windows care sa le permita sa raspunda eficient si economic la schimbarile rapide ce au loc pe piata.

Aceste schimbari includ o mobilitate mare a fortei de munca si o cerere diversificata ce vine din partea clientilor", a declarat Silviu Hotaran, general manager Microsoft Romania, cu ocazia lansarii noii versiuni SBS.

In prezent, in Romania, cele mai multe IMM-uri fie nu au retea fie functioneaza pe baza unor retele peer-to-peer fara un server dedicat, fiecare utilizator avand aceleasi drepturi.

In plus, majoritatea nu au acces la Internet sau au dar numai prin dial-up si mult mai multe nu au un site web propriu. In aceste firme exista calculatoare special dedicate rularii unor aplicatii tocmai pentru ca nu exista retea, a explcat Eugen Gabriel Chiva, manager de proiect in cadrul filialei locale a Microsoft.

Companiile de dimensiuni mici si medii utilizeaza retelele informatice

an proportie de 92% pentru partajarea imprimantelor si a fisierelor. La mare distanta se situeaza utilizarea retelelor in scopul primirii si transmiterii de mesaje e-mail, accesul la distanta si partajarea modemurilor.

Pentru ca aceste firme sa faca fata concurentei ele trebuie sa implementeze o structura IT complexa care poate creste productivitatea in acelasi timp in care scade costurile, a precizat Chiva.

Noua versiune SBS include solutii pentru afacerile mici si ofera functionalitati pentru e-mail, fax, baze de date si Internet partajat.

SBS 2000 are patru mari componente pentru servere (Windows 2000 Server, Exchange 2000 Server, SQL Server 2000 si Internet Security and Acceleration Server 2000) si alte cinci facilitati (Microsoft Shared Fax Service, Microsoft Shared Modem Services, Microsoft Health Monitor 2.1, Microsoft Front Page 2000 si Microsoft Outlook 2000).

Windows 2000 Server inclus in SBS este un sistem de operare multifunctional care se limiteaza insa la 50 de clienti (calculatoare) si prin care nu se pot crea relatii de incredere cu alte domenii din retea. Cu alte cuvinte daca se iau doua sisteme SBS 2000 si se instaleaza in aceeasi firma, fiecare gestionand cate 50 de PC-uri, intre cele doua retele nu va exista nici o conexiune.

Noul produs este si ca pret, pe masura posibilitatilor companiilor carora li se adreseaza. Daca, in total, cele patru componente pentru servere cumparate separat costa aproape 5.000 de dolari (preturi estimative pentru un numar de cinci utilizatori finali), SBS 2000 are un pret recomandat de 1.500 de dolari.

La Small Business Server 2000 se poate face upgrade atat de la versiunile anterioare (4.0 si 4.5) cat si de la Windows NT, Windows 2000 Server si de la produse competitoare (lista acestora se afla pe site-ul www.microsoft.com/sbserver/productinfo/upgrade.htm).


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO