Business Hi-Tech

Microsoft: Vista incepe sa creasca in mediul de business

05.11.2007, 02:08 18

Sistemul de operare Windows Vista lansat de Microsoft incepe sa fie adoptat in masa de companii la aproape un an de la data lansarii, a anuntat gigantul software concomitent cu lansarea unei estimari optimiste privind nivelul vanzarilor din primul sezon de vanzari de sarbatori pe care il va "prinde" produsul, scrie presa internationala.
"Vista incepe sa creasca in segmentul business", a declarat Kevin Johnson, presedinte al grupului Microsoft dedicat platformelor si serviciilor.
Rezultatele trimestriale publicate de Microsoft au eclipsat cele mai optimiste estimari de pe Wall Street, cresterile fiind generate in buna parte de cererea puternica pentru Windows Vista, cea mai noua versiune a sistemului de operare lansat de compania lui Bill Gates. Windows Vista a fost lansat in luna ianuarie a acestui an.
Succesul Vista a fost pus la indoiala, in special in perioada imediat urmatoare lansarii. Primii utilizatori ai sistemului de operare s-au plans din cauza numeroaselor probleme de compatibilitate dintre sistemul de operare si diverse aplicatii si echipamente IT&C.
Microsoft a acceptat de asemenea cererile producatorilor de PC-uri ca tranzitia catre Vista sa fie facuta mai lent, iar disponibilitatea unor versiuni anterioare ale sistemului de opeerare Windows sa fie extinsa. Vanzarile pentru versiunea precedenta a sistemului de operare, Windows XP, au fost extinse pentru inca cinci luni pentru ca mai multi utilizatori au preferat XP.
Intr-o nota adresata clientilor, analistul Charles Di Bona de la Bernstein Research afirma ca ciclul de migrare catre Vista este "subapreciat" si estimeaza ca ritmul de crestere al veniturilor generate de Windows se va situa peste asteptarile pietei. Di Bona estimeaza ca veniturile generate de Windows vor creste cu 15% in anul fiscal care se incheie in iunie 2008, fata de estimarea Microsoft, care prevede o crestere de 12-13 procente.
Fiecare punct procentual de crestere este echivalentul unei sume de 150 de milioane de dolari in venituri si de 110 milioane de dolari in ce priveste profitul operational, potrivit unor calcule bazate pe rezultatele financiare anterioare ale Microsoft. Windows ruleaza pe mai mult de 90% din computerele de pe glob, iar Microsoft face un profit de 75 de centi la fiecare dolar incasat din vanzarea unui sistem de operare Windows. In anul fiscal 2007 produsele din familia Windows au generat venituri de 15 mld. dolari.
Versiunile premium ale Vista au reprezentat aproximativ 75% din vanzarile inregistrate in primul trimestru, fata de 59% cu un an in urma.
Oficialii Microsoft se asteapta ca vanzarile care sectorul corporate sa creasca dupa lansarea Windows Vista Service Pack 1, prima actualizare majora a sistemului de operare, menita sa corecteze erorile depistate de la data lansarii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO