Business Hi-Tech

Ministerul Comunicatiilor imprumuta 60 mil. dolari pentru "informatizarea" romanilor

10.11.2005, 17:51 31

Cu toate ca numarul de romani care au acces la Internet s-a dublat in ultimul an, exista multe localitati, in special in zona rurala, izolate din punct de vedere al comunicatiilor, a afirmat Zsolt Nagy, ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiilor, cu ocazia seminarului "De la creta la computer" organizat de Ziarul Financiar si de compania furnizoare de solutii informatice SIVECO.

La sfarSitul acestei luni, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor va primi un imprumut de 60 de milioane de dolari de la Banca Mondiala pentru implementarea unui proiect prin care se urmareste tocmai reducerea "decalajului digital" dintre orase si sate.

Acest decalaj este foarte vizibil si in ceea ce priveste accesul la educatie, motiv pentru care programele de educatie informatizata (eLearning) promovate de compania Siveco sunt primite mai bine la sate decat in marile orase, a spus la randul ei Irina Socol, director general al companiei producatoare de software.

Proiectul MCTI se numeste "Economia bazata pe cunoastere" si prevede dotarea cu retele electronice locale a unui numar de pana la 300 de localitati. Proiectul are o valoare totala de 70 de milioane de dolari, restul de 10 milioane de dolari fiind asigurat de contributia guvernului, si se intinde pe o durata de 5 ani.

"Scopul final este ca, pana in 2009, toate scolile din Romania sa fie conectate la Internet", a mai spus Nagy. Dezvoltarea fara precedent a tehnologiei aduce nu doar avantaje, ci si o competitie foarte dura la nivel global, a declarat Zsolt Nagy. Probabil cel mai util sfat pe care l-ar putea da un parinte copilului este "Daca nu-ti faci lectiile, cand vei fi mare locul tau de munca va fi luat de colegul tau din Asia", este de parere ministrul Nagy .

Avand in vedere ca este inca o tara divizata din punct de vedere al dezvoltarii tehnologice, Romania trebuie sa urmareasca trei obiective prioritare, a apreciat el.

Acestea sunt cresterea posibilitatilor de acces la Internet, mai ales in zonele rurale, cresterea continutului online romanesc si pregatirea profesorilor si a functionarilor publici, pentru a fi in pas cu schimbarea.

"Viziunea lui Bill Gates despre elevul viitorului arata cam asa: are un tablet PC conectat wireless la Internet, comunica cu profesorii prin videoconferinte si isi acceseaza temele pe o platforma software educationala.

Va mai trece un timp pana acest lucru va fi posibil in Romania, dar poate ca nici nu trebuie sa tintim atat de departe. Primul scop este sa ajutam elevii sa aiba acces la informatie mai usor", a spus Nagy.

In prezent, aproximativ 30% dintre liceele romanesti au acces la Internet, insa ritmul de extindere va continua rapid, a spus Irina Socol, director general al producatorului autohton de software Siveco Romania. Platforma educationala SEI, dezvoltata de Siveco, va avea un numar de 7 milioane de utilizatori directi sau indirecti (elevi, studenti, profesori, personal auxiliar) in anul 2007, a spus ea.

"Creta va fi un element exotic in sala de curs, unde calculatorul va deveni un mijloc de predare care, chiar daca nu va putea inlocui niciodata complet prezenta profesorului, ii va ajuta pe elevi sa vizualizeze mult mai bine ceea ce invata", a mai spus Socol. mihai.musatoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO