Business Hi-Tech

Minolta Romania ar putea sa preia afacerile companiei din Bulgaria

31.07.2001, 00:00 17



Filiala romaneasca a Minolta ar putea prelua si atributiile pentru Bulgaria, ca o recunoaste a rezultatelor sale de exceptie obtinute in cei zece ani de activitate in Romania, potrivit directorului de vanzari pentru Europa de Est, Roman Tihelka.

"Biroul din Bulgaria este destul de slab dezvoltat, asa incat directorul pe Romania ar putea prelua si activitatile pentru aceasta tara," a spus Tihelka pentru Ziarul Financiar.

El a adaugat ca, in strategia companiei, divizia pentru Europa de Est s-a situat, anul trecut, pe locul al doilea, dupa Germania.

La randul ei, Romania detine zece procente din totalul vanzarilor in zona, a spus el. Referitor la o posibila investitie pentru crearea unui centru de productie in zona, Tihelka a spus ca acest lucru nu intra in calculele companiei: "Deciziile sunt luate in Japonia, iar Minolta nu intentioneaza sa produca nimic in Europa, a spus el. Este insa posibil sa achizitioneze afacerile altor parteneri."

Ca strategie generala pentru intreaga zona, Tihelka a spus ca ea se va concentra pe piata copiatoarelor si imprimantelor color.

Fost director al Minolta Romania la inceputul anilor '90, Tihelka a apreciat ca pozitive atat evolutia pietei cat si evolutia mediului de afaceri romanesc:"Mi-amintesc ca, prin 1994, lucurile stateau mult mai prost ca acum, a spus el.

Acum situatia este mult schimbata, mai ales ca au aparut generatiilor tinere de manageri. Sunt foarte multi tineri proaspat iesiti de pe bancile scolii, care sunt dornici de afirmare. Pe vremea aceea era aproape imposibil sa gasesti un manager."

El a spus ca, totusi, mai exista probleme care ar trebui rezolvate, mentionand in primul rand o legislatie mai transparenta si mai clara.

Pe segmentul de echipamente color, principalul punct de interes al companiei, Minolta a crescut, pe trimestrul al doilea al anului, de opt ori fata de perioada similara a anului trecut, potrivit directorului pe Romania al companiei, Helmut Ignat.

Vanzarile la imprimantele color au inregistrat si ele cresteri de 210 procente. In total, vanzarile de imprimante au crescut cu 79% pe acest semestru, fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Pe primul trimestru al anului, compania a obtinut o cifra de afaceri de 2,7 milioane de euro fata de 1,36 milioane euro in acceasi parioada a anului trecut.

"Ne-am propus sa obtinem pe segmentul de echipamente color rezultate cu adevarat spectaculoase, cum ar fi cresterea de noua ori a vanzarilor de copiatoare digitale color si de trei ori a vazarilor de imprimante color," a spus Ignat.

Pentru indeplinirea acestui obiectiv, Minolta mizeaza pe noile modele de imprimante laser Minolta-QMS si pe doua noi copiatoare digitale color, din seria DiALTA.

Infiintata in 1991, ca filiala a cmopaniei Austria International, Minolta Romania numara, in acest moment, aproximativ 110 angajati in sediul sau central din Bucuresti si in alte sapte filiale din tara la Iasi, Brasov, Bacau, Cluj, Constanta, Craiova si Timisoara.

Pe langa acestea, compania dispune si de o retea de dealeri si reselleri. Incepand din acest an, filiala romaneasca este filiala directa a Minolta Europe GmbH. Anul trecut, Minolta Romania a realizat o cifra de afaceri de peste 8 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO