Business Hi-Tech

Nagy: Compania POSTelecom va fi vanduta pana la finele lunii aprilie

05.04.2006, 00:00 18

Pachetul majoritar de actiuni al operatorului POSTelecom, infiintat in urma cu trei ani cu scopul de a crea o alternativa la serviciile RomTelecom, va fi vandut catre compania chineza Zhongxing Telecommunication Equipment (ZTE) Corporation si unui alt investitor pana la finele lunii aprilie, a declarat, ieri, Zsolt Nagy, ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei.

"Unul din obiectivele prevazute in programul de guvernare este privatizarea POSTelecom, respectiv vanzarea pachetului majoritar de actiuni. In acest moment, nu va pot spune care va fi marimea pachetului de actiuni. Negocierile sunt in derulare", a adaugat Nagy.

POSTelecom are un capital social subscris si varsat de 216 mld. lei vechi. Structura actuala a actionariatului operatorului include Compania Nationala Posta Romana (CNPR) - 80%, Pronova SRL Galati - 10% si POSTelecom SA - 10%.

In anul 2003, reprezentantii Postei Romane au semnat, la Beijing, un memorandum cu China Unicom si ZTE care prevedea ca se vor vinde companiilor chineze 29% din actiunile POSTelecom. In baza acordului, partea chineza urma sa preia reponsabilitatile legate de costurile operationale ale POSTelecom pentru primii doi ani de functionare si sa asigure finantarea partiala a operatiunilor companiei. De asemenea, a fost incheiat si un contract pentru furnizarea de echipamente intre POSTelecom si ZTE Corporation, in valoare de 95 de milioane de dolari. POSTelecom nu a demarat insa investitii sau activitati comerciale si a raportat pentru anii 2003 si 2004 pierderi nete de peste 7,7 mil. lei vechi. Conform datelor Ministerului Finantelor in 2004 firma a avut o cifra de afaceri de 916 mil. lei vechi.

Pe de alta parte, Zsolt Nagy a declarat ca va avea astazi (miercuri - n.r.) "o noua intalnire cu reprezentantii Credit Suisse First Boston (CFSB), ocazie cu care speram sa cadem de acord asupra unor detalii minore ale contractului de consultanta financiara pentru operatiunea de vanzare a pachetului de actiuni pe care statul il mai detine la RomTelecom. "Nagy nu a dorit sa precizeze care sunt "detaliile minore" in discutie si nici care ar putea fi data la care va fi semnat contractul dintre MCTI si CFSB. MCTI a selectat, la 5 ianuarie, banca internationala de investitii Credit Suisse First Boston pentru furnizarea de servicii de consultanta financiara in operatiunea de listare la bursa a pachetului de actiuni pe care statul il mai detine la RomTelecom, respectiv 44,99% din titluri. Tot ieri, ministrul Zsolt Nagy si Franz Geiger - membru al Consiliului de Conducere al Siemens AG Austria (tara de unde sunt coordonate afacerile Siemens din Romania) - au semnat un protocol de colaborare care vizeaza sprijinirea initiativelor MCTI in constructia si dezvoltarea societatii informationale.

Documentul nu are implicatii financiare sau legale. Grupul german Siemens are in prezent aproximativ 2.700 de angajati, din care aproximativ 1.600 sunt implicati in activitati de dezvoltare software. Potrivit oficialilor grupului, afacerile Siemens in Romania s-au situat anul trecut la circa 200 mil. euro. In ultimii ani, MCTI a incheiat parteneriate similare cu companiile americane IBM, Intel, Microsoft si Oracle.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO