Business Hi-Tech

Nokia face 5 mobile pe secunda la Cluj

11.01.2008, 18:38 16

Compania finlandeza Nokia, cel mai mare producator de telefoane mobile din lume, va demara activitatea de productie de la fabrica sa din Romania pe data de 11 februarie, unitate unde vor fi asamblate cate cinci mobile pe secunda. Fabrica Nokia este localizata in comuna Jucu din judetul Cluj.
Activitatea va demara cu un singur schimb de lucru, de la ora 6 dimineata, si va consta in asamblarea telefoanelor mobile si introducerea acestora in cutii. Angajatii din sectorul de productie primesc un salariu de 800 de lei (220 de euro) si bonuri de masa.
In prima etapa Nokia a angajat 500 de oameni, numarul angajatilor urmand sa atinga in final 3.500, potrivit estimarilor directorului fabricii Nokia din Romania, John Guerry. American de origine, Guerry este angajat al Nokia de trei ani. Inainte de a prelua jobul din Romania, el a condus una dintre fabricile Nokia din Statele Unite.
Urmatoarea etapa de productie va fi reprezentata de extinderea programului de lucru, pana la trei schimburi.
Compania Nokia desfasoara si in prezent procese de recrutare si selectie pentru personalul din productie. Pana la data efectiva de la care fabrica isi va incepe activitatea personalul deja selectat este implicat in stagii de pregatire, pana in momentul demararii productiei.
Nokia opereaza in Romania prin intermediul a doua divizii operationale, viitoarea fabrica de la Jucu si unitatea de cercetare din cadrul Enterprise Solutions. Concernul finlandez Nokia va investi in total 60 mil. euro in constructia fabricii din parcul Nokia Village din comuna clujeana Jucu, iar investitiile totale in parcul Nokia Village, la 20 de kilometri de Cluj-Napoca, se vor ridica la peste 200 mil. euro.
Pana acum, au fost anuntati primii patru furnizori de servicii care vor opera in Nokia Village. Acestia vor face investitii totale de aproximativ 60 mil. euro. Consiliul Judetean a pus la dispozitia Nokia 94 de hectare de teren in parcul industrial Tetarom 3, conform estimarilor oficialilor locali operatiunile de aici urmand sa aduca, incepand cu 2010, venituri la bugetul de stat de aproximativ 110 mil. euro pe an. La fabrica din Jucu se vor realiza produse finite Nokia, adica telefoane mobile si echipamente de retea, care urmeaza a fi exportate pe pietele din Asia si Africa.
La nivel international Nokia are peste 60.000 de angajati, si a inregistrat in primele 9 luni ale anului trecut un profit net de 5,37 mld. euro si venituri de 35,341 mld. euro. Compania are o valoare de piata de 134,6 mld. $ (91,5 mld. euro). In ultimul an, actiunile Nokia au crescut cu 14,36%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO