Business Hi-Tech

Nokia isi intensifica eforturile pe piata smartphone cu un nou terminal touchscreen si tastatura

Nokia isi intensifica eforturile pe piata smartphone cu un nou terminal touchscreen si tastatura
02.12.2008, 18:43 527

Compania finlandeza Nokia, cel mai mare producator de telefoane mobile din lume, a prezentat ieri al doilea sau telefon mobil complet touchscreen - terminalul N97 - cu care intentioneaza sa atace puternic segmentul mobilelor multimedia smartphone.

Cu un ecran tactil de 3,5 inchi (9 cm), tastatura completa QWERTY, memorie de 64 GB, camera foto digitala de 5 megapixeli si set complet de conectivitati telecom, Nokia N97 va fi disponibil in prima jumatate a anului viitor, la un pret de 550 de euro inainte ca operatorii de telefonie mobila sa aplice subventii.
Compania finlandeza a pus foarte mare accent pe serviciile asociate mobilului, in special pe Nokia Messaging, un instrument care poate oferi utilizatorilor acces la mai multe conturi de e-mail si mesagerie instantanee.
"Circa 75% din locuitorii globului nu a utilizat inca e-mail-ul, iar prima lor experienta va fi pe un dispozitiv mobil, nu pe un PC. Prin serviciul Messaging, dar si Mail on Ovi (cont de e-mail pe portalul Nokia - n.red.) vom oferi acces la e-mail mobil tuturor, nu doar unui grup restrans de privilegiati", a declarat Olli-Pekka Kallasvuo, presedinte si CEO al Nokia, in cadrul evenimentului Nokia World ce se desfasoara saptamana aceasta in Barcelona.
Nokia Messaging poate accesa conturile de mail si mesagerie oferite de Google, Yahoo!, Windows Live, AOL si de alti furnizori de servicii de internet din intreaga lume.
Kallasvuo a adaugat ca Nokia a livrat aproximativ 200 de milioane de dispozitive care pot accesa Mail on Ovi, Nokia Messaging sau alte servicii de mesagerie pentru companii, precum Microsoft Exchange sau Lotus Traveler. Seful Nokia apreciaza ca pana in prima parte a anului viitor circa 60% din populatia de 6,5 miliarde de oameni a globului vor folosi un dispozitiv mobil.
"Peste patru miliarde de oameni vor folosi un terminal mobil anul viitor, iar Nokia are deja un miliard de telefoane vandute. Avem acum posiblitatea de a pune internetul la dispozitia mai multor oameni decat furnizorii traditionali de servicii broadband", a declarat Kallasvuo. Anssi Vanjoki, vicepresedintele executiv al companiei, a explicat ca dezvoltarea modelului N97 a pornit practic de la imbunatatirea predecesorului sau, N95 - primul "computer mobil" al companiei finlandeze, lansat in urma cu doi ani, care a inregistrat vanzari de peste 15 milioane de unitati.
"Nokia N95 este inca unul dintre produsele noastre care se vand cel mai rapid, insa este un model care inca pastreaza aspectul unui telefon mobil. Pentru un adevarat computer mobil am pornit de la premisa ca utilizatorii au nevoie de un ecran mult mai lat, care sa fie sensibil la atingere, dar care sa ofere si feedback", a precizat Vanjoki.
Ecranul tactil de 3,5 inchi (8,89 centimetri) al Nokia N97 este insotit de un feedback prin vibratie, astfel incat utilizatorii pot "simti" fiecare apasare. Display-ul poate afisa pana la 16 milioane de culori, la o rezolutie de 640x360 de pixeli. In plus fata de alte telefoane mobile touchscreen, N97 vine si cu o tastatura QWERTY care gliseaza de sub ecranul mobilului.
"Introducerea textului pe tastura virtuala a unui touchscreen nu este foarte precisa, chiar daca este insotita de un feedback prin vibratie. Nimic nu poate inlocui viteza si acuratetea pe care o ofera o tastatura traditionala", a spus Vanjoki. Pentru a recrea o senzatie cat mai apropiata de cea a tastarii pe un computer, ecranul mobilului N97 este pliabil, asemenea dispozitivului TyTN II al companiei taiwaneze HTC.
Cel mai bine vandut dispozitiv QWERTY al companiei este modelul E71, care se lupta in prezent cu BlackBerry Bold (Research In Motion), Apple iPhone 3G si HTC/Google Android G1. Ca in cazul predecesorului sau N95, camera foto digitala a noului mobil Nokia este dotata cu un obiectiv Carl Zeiss, ce are o rezolutie de 5 megapixeli si poate inregistra secvente video la 30 de cadre pe secunda.
La capitolul conectivitati, N97 ofera acces la toate tehnologiile sub 4G. Dispozitivul este un quad-band GSM, capabil sa se conecteze si la retele 3G/HSPA pentru transfer de date de mare viteza. N97 se mai poate conecta la internet si prin Wi-Fi.
Terminalul se remarca prin capacitatea mare de stocare pe care o ofera. Memoria interna flash este de 64 GB si poate fi extinsa prin intermediul unor carduri de memorie microSD. Mobilul poate citi carduri cu o capacitate maxima de 16 GB.
Calitatea inregistrarii, spun oficialii companiei finlandeze, este similara cu cea a unui film pe DVD. Utilizatorii au, de asemenea, posibilitatea de a conecta telefonul la televizor sau proiector prin intermediul unei iesiri video. Mobilul suporta, de asemenea, protocolul Bluetooth 2.0 cu A2DP (pentru conectarea castilor stereo wireless) si se poate conecta la un PC prin USB. N97 are si o mufa standard de 3,5 mm pentru casti/iesire audio.
N97 este bazat pe sistemul de operare Symbian 9.4 a carui interfata grafica a fost regandita. Utilizatorii isi pot personaliza ecranul principal cu widget-uri ce le ofera acces la mail, contacte favorite, calendar, stiri prin RSS sau alte module care se pot personaliza.
N97 este de asemenea primul mobil Nokia care introduce conceptul de localizare sociala (so-lo). Utilizand modulul GPS incorporat si busola digitala, mobilul poate transmite pozitia sa altor utilizatori care fac parte dintr-un grup de prieteni de pe o retea sociala spre exemplu.
Intr-un viitor nu prea indepartat, sustin oficialii Nokia, utilizatorii vor avea posibilitatea de a utiliza functiile de geolocalizare pentru a interacttiona cu lumea inconjuratoare.
"Presupunem ca te plimbi pe strazile Barcelonei si vezi o catedrala impresionanta la coltul stazii. Trebui doar sa indrepti telefonul spre monument, iar acesta se va conecta la internet si iti va spune anul in care a fost construita, cine a fost arhitectul, daca poate fi vizitata si, eventual, pretul unui bilet", a explicat Kallasvuo.
El a precizat ca firma finlandeza efectueaza teste cu un serviciu similar ce urmeaza a fi lansat anul viitor - utilizatorii care observa pe strada afisul de promovare a unui nou film vor putea indrepta telefonul spre acesta pentru a viziona trailerul si pentru a afla cinematografele in care poate fi vizionat.
Kallasvuo a anuntat noi imbunatatiri si pentru serviciul Nokia Maps, care a fost descarcat pana acum de peste sase milioane de utilizatori. Nokia a implementat cladiri tridimensionale pentru circa 200 de orase din intreaga lume, precum si functii care permit actualizarea in timp real a informatiilor despre trafic sau drumuri in constructie.
Utilizatorii vor avea posibilitatea de a vizualiza o harta hibrid topografica/satelit, ca pe Google Maps.
Nokia a mai anuntat ca a finalizat preluarea integrala a companiei Symbian, care dezvolta sistemul de operare omonim.
 
Nokia N97
  • GSM quadband, GPRS, EDGE, 3G/HSDPA
  • Wi-Fi 802.11 b/g
  • Bluetooth 2.0 AD2P, USB 2.0
  • modul GPS cu suport A-GPS
  • LCD 3,5 inchi (8,89 cm), 16 mil. culori, 640x360 pixeli
  • Camera 5 MP, autofocus, blit, inregistrare video
  • Memorie: 64 GB interna, carduri microSD de pana la 16 GB
  • Player audio/video, radio FM, difuzoare stereo
  • Iesire audio 3,5 mm, TV-Out
  • Tastatura QWERTY
  • Accelerometru, busola digitala
  • Suport Java si Flash (pentru vizualizarea clipurilor pe YouTube)
  • 117x55x18 mm, 150 de grame
  • Pret: 550 de euro
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO