Business Hi-Tech

Nokia muta la Cluj activitatea fabricii din Germania

16.01.2008, 18:01 29

Compania finlandez Nokia va disponibiliza 2.300 de angajati ai fabricii din Bochum, Germania, iar activitatea va fi relocata, in principal catre fabrica din comuna Jucu, judetul Cluj. Nokia a anuntat ca intentioneaza sa desfiinteze fabrica din Bochum pana la jumatatea anului, iar productia urmeaza sa fie transferata catre regiuni cu costuri mai reduse, in special in Romania, potrivit Reuters.
"Transferam productia la fabricile existente, in principal la cea din Romania, care va deveni operationala in primul trimestru", a declarat purtatorul de cuvant al companiei, Arja Suominen. Potrivit oficialilor companiei, unitatea de productie din Germania, unde in prezent se fabrica dispozitive mobile, nu este suficient de competitiva, iar situatia nu se va imbunatati nici in urma realizarii unor investitii suplimentare.
Compania finlandeza va angaja, pana la sfarsitul acestui an, 1.000 de persoane pentru unitatea de productie din comuna Jucu, judetul Cluj, potrivit directorului Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Cluj, Daniel Don. Recrutarile si angajarile pentru fabrica Nokia din Jucu vor continua pe tot parcursul anului 2008, pana la sfarsitul anului urmand a fi angajate un numar dublu de persoane fata de cel estimat initial. Pentru fabrica din Jucu, Nokia recruteaza in prezent personal pentru 100 de posturi, din care 50 de posturi pentru persoane cu studii superioare, precum manager de aprovizionare, manger IT, manager imbunatatire procese, precum si sef de atelier, sef de servicii, sef de telecomunicatii.
In prima faza, in 2007, compania a anuntat ca va angaja 500 de persoane. In momentul in care capacitatea de productie a fabricii va fi maxima, numarul total al angajatilor la Jucu va fi de 3.500 de persoane, potrivit managerului fabricii, John Guerry.
Productia de telefoane mobile la Jucu va fi demarata in 11 februarie, potrvit directorlui AJOFM Cluj, Daniel Don.
Nokia opereaza in Romania prin intermediul a doua divizii operationale, viitoarea fabrica de la Jucu si unitatea de cercetare din cadrul Enterprise Solutions. In martie anul trecut, compania a anuntat oficial ca va demera o investitie totala de 60 mil. euro la Jucu. Nokia detine unitati de productie in tari in care costurile de productie sunt mai scazute, precum Ungaria, Romania, China si India, in afara de fabrica din Finlanda.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO