Business Hi-Tech

Noul pariu tehnologic făcut de Facebook

Noul pariu tehnologic făcut de Facebook

Autor: Ioana Nita

14.08.2013, 22:53 406

Facebook, cea mai mare reţea de socializare, va cumpăra Mobile Technologies, companie americană care dezvoltă tehnologii de recunoaştere a vocii şi de traducere în peste 25 de limbi străine, scrie Bloomberg. „Această achiziţie reprezintă o investiţie pe termen lung. Mobile Technologies va ajuta Facebook să-şi îmbunătăţească produsele având în vedere că tehnologia de recunoaştere a vocii devine tot mai importantă pentru navigarea pe internet”, a spus Tom Stocky, manager de produs în cadrul Facebook. El a adăugat că deşi peste un miliard de persoane din întreaga lume folosesc deja Facebook în fiecare lună, Facebook căută mereu modalităţi pentru a atrage noi utilizatori. Valoarea tranzacţiei nu a fost făcută publică, iar în ceea ce priveşte angajaţii Mobile Technologies, Facebook a specificat doar că o parte dintre ingineri se vor alătura echipei reţelei de socializare. Facebook încearcă să îşi menţină utilizatorii, adăugând noi funcţii care să ajute oamenii să comunice mai uşor şi să distribuie informaţii. În T2, Facebook a ajuns la 1,5 miliarde utilizatori, iar în România reţeaua are 6,4 milioane de membri, potrivit facebrands.ro.

Mobile Technologies, care a fost înfiinţată în 2001, a dezvoltat aplicaţia Jibbigo pentru smartphone-uri care traduce cuvintele şi propoziţiile rostite de utilizatori.  Facebook ar putea face foarte multe lucruri cu această tehnologie, notează portalul techcrunch.com. Utilizatorii reţelei de socializare ar putea folosi tehnologia de traducere atunci când călătoresc sau pentru discuţiile pe chat. De asemenea, postările utilizatorilor care apar pe „news feed” ar putea fi afişate de Facebook în altă limbă decât cea în care au fost scrise. Compania din Silicon Valley a mai lucrat anterior la traducerea postărilor şi comentariilor din „news feed” cu ajutorul motorului de căutare Bing de la Microsoft, care asigură de asemenea şi tehnologia de traducere pentru Twitter. Prin achiziţia tehnologiei de traducere, Facebook ar avea controlul necesar pentru ca această funcţie să devină de baza pentru reţeaua de socializare.

Facebook a încheiat de curând şi un acord cu lanţul american de restaurante Open Table, care oferă servicii online de rezervare în timp real, parteneriatul făcând parte din strategia companiei de extindere a serviciilor pentru dispozitive mobile, notează Reuters. Astfel, utilizatorii reţelei de socializare au acum posibilitatea să facă rezervări şi prin intermediul aplicaţiei Facebook pentru smartphone-uri şi tablete. Serviciul va fi disponibil în aplicaţia Facebook pentru peste 20.000 de clienţi ai restaurantelor Open Table din America de Nord, potrivit anunţului de pe site-ul reţelei de socializare. Pentru moment nu este clar dacă Facebook va primi comision din rezervările făcute pentru Open Table.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 15.08.2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO