Business Hi-Tech

Nu mai e SF: robotii chiar isi pregatesc invazia

17.03.2004, 00:00 25



Robotii casnici au coborat de pe planseta, au iesi din domeniul SF si aun. in cativa ani ar sa ajunga o uriasa afacere.



Compania americana iRobot anunta deja ca a vandut mii de Roomba, un robot casnic care face singur curatenie - in fapt un aspirator inteligent - in mai putin de un an pentru un pret de 200 dolari.



Alte firme au ca tinta piata medicala. Joe Engelberger, recunoscut pe plan mondial ca "tatal" robotilor, cauta finantare pentru a construi o generatie de roboti care sa gateasca, sa faca curat sau sa-i ajute pe oamenii in varsta. In Japonia sunt deja in teste roboti care au grija de pacienti, in timp ce spitalele din Statele Unite folosesc robotii pentru a transporta medicamentele, fisele pacientilor precum si pentru a-i asista pe medici in operatii.



"Personalul medical trimis la domiciliul bolnavilor costa mult si pot aparea conflicte de personalitate. Din punct de vedere tehnologic suntem capabili sa construim orboti-infirmiere", exploica acelasi Engelberger.



Alta piata cu potential enorm se refera la spatiile industriale toxice sau cu risc de accidente. Compania Workhorse Technologies fondata de profesorul William Whittaker de la Universitatea Carnegie Mellon, a pus deja la punct roboti care cartografiaza galeriile minelor, opereaza diverse masini sau ajuta la curatarea conductelor si a centralelor nucleare.



Ultimele realizari in materie de roboti au fost testate recent in cursa de un milion de dolari intre Los Angeles si Las Vegas. In cursa au fost inscrise numai masini pilotate de roboti. Concurentii principali au fost marile universitati cu profil tehnologic. Din pacate, nici un robot automobilist nu a rezoistat pana la capat. La finalul cursei, cercetatorii au recuperat cu tristete numai maldare de fiare. insa nu s-au descurajat.





Evolutia roboteilor



Agitatia din acest domeniu este rezultatul in parte al cresterii performantelor procesoarelor, senzorilor, programelor de orientare 3D si tuturor celorlalte tehnologii necesare bunei functionari a unui robot. Cealalta componenta este scaderea preturilor in cazul unor astfel de componente.



In domeniul performantelor, merita dat un exemplu, o companie subsidiara a Universitatii Carnegie Mellon a creat un software care permite unui robot sa-si creeze o harta 3D completa a unui hol sau a unei camere la o singura trecere. Tehnologia de pozitionare globala prin sateliti (GPS) cu ajutorul careia poate fi stabilita o pozitie cu o eroare maxima de 10 centimetri permite orientarea robotilor in orice loc de pe planeta.



Componentele devin tot mai ieftine. In trecut cercetatorii din domeniu trebuia sa-si construiasca singuri parttle componente pe cand astazi marii furnizori de hardware si software particip activ la procesul cercetarii.



La fel de importanta ca performanta si costurile a devenit satisfacerea nevoilor consumatorilor. In ultima vreme, fabricantii de roboti au oferit solutii reale la nevoile clientilor, spre deosebire de trecut cand astfel de creatii serveau mai degraba imaginii companiei.



Colin Angle, directorul iRobot, a afirmat recent ca "aceasta industrie a dezamagit timp de 40 de ani". "De la lansarea serialului The Jetsons robotii au fost marea idee dar oportunitatea concreta in afaceri nu a aparut. Este foarte usor sa produci roboti care sa fie prohibitivi ca pret" , explica ei.



Rezultatul? Modelul PackBot este un robot de recunoastere cantarind 18 kg, care ajuta soldatii raniti, gaseste scurgerile de materiale chimice toxice si transporta echipament. Toate acestea indiferent de teren si la un pret intre 50.000 si 100.000 de dolari.



Trident Capital, unul dintre investitorii iRobot sustine ca "doar cerul este limita, dar trebuie ca aceasta industrie sa devina mai orientata spre consumator".



Robotul medical "da Vinci" este practic un set de brate de mare precizie pentru chirurgi. Astfel bisturiul taie mai putin si vindecarea este mai rapida si mai nedureroasa, costurile totale fiind mai mici. Desi costa un milion de dolari, aproximativ 192 de sisteme "da Vinci" sunt folosite in toata lumea.



Dan Kara, presedintele fundatiei Robotic Trends, afirma ca anul acesta pentru prima data piata robotilor mobili ar putea depasi piata robotilor industriali cu functii limitate.





Similaritatile cu industria PC



Pentru ca boom-ul in aceasta industrie sa se produca trebuie rezolvate unele chestiuni cheie. Comunicarea robotilor cu mediul si coordonarea lor reprezinta inca o problema. Robotii mobili ca PackBot sunt foarte folositori pentru a face fotografii si a transporta lucruri, dar incapabili sa manevreze cu precizie mai multe obiecte.



Insa optimismul domneste peste tot. Deja companii ca Sony sau Honda cu al lor Asimo au inceput sa comercializeze roboti de companie, iar un RoboSapiens de 99 de dolari va fi oferit de compania Wow Wee.



Ultimele creatii in domeniu vin tot din Asia. Chiar luna aceasta Toyota a lansat un robot care poate canta la trompeta, iar Qrio de la Sony a dirijat la repetii orchestra Filarmonica din Tokyo.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO