Business Hi-Tech

Numarul conexiunilor de mare viteza la web a crescut de peste doua ori

11.05.2007, 19:16 16

Numarul legaturilor la internet in banda larga (broadband) a atins 1,764 milioane conexiuni la finele anului 2006, in crestere cu 134,9% fata de 2005, conform datelor preliminare anuntate de autoritatea de reglementare in comunicatii.
"Conexiunile broadband reprezinta 54% din numarul total al legaturilor de acces la internet. Rata de penetrare broadband in Romania se situeaza la 8,2%, valoare ce plaseaza tara noastra peste media din primele zece tari ale Uniunii Europene, respectiv 6,8%", a declarat presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI), Dan Georgescu.
La nivel european, rata de penetrare broadband cea mai ridicata este intalnita in Danemarca, 30,3%, iar la limita de jos se afla Turcia, cu 3%, in conditiile in care media in UE se situeaza in jurul valorii de 15,6%.
Potrivit ANRCTI, penetrarea serviciilor de telefonie fixa a atins 19,5% din populatie in 2006, cu 0,8% mai putin decat in anul precedent. Telefonia mobila a ajuns la o rata de 80,7%, in timp ce serviciile de comunicatii prin cablu acopera 17,5% din populatia tarii.
La internet, rata de penetrare se situeaza la 15,2%. Aproape 40% din numarul conexiunilor broadband au ca suport tehnologia mobila (CDMA/EVDO, EDGE, 3G).
Anul trecut cele mai ridicate rate de crestere in ceea ce priveste furnizarea de servicii de acces la Internet in banda larga au fost inregistrate de conexiunile furnizate prin xDSL (1.075%) si cele furnizate prin retelele de cartier si satelit (211%).
Dan Georgescu a precizat insa ca desi acesti inicatori sunt in crestere, pozitia Romaniei ramane deocamdata slaba in comparatie cu tarile membre ale UE in ce priveste utilizarea si accesul la internet. El a spus ca aceasta situatie este determinata si de procentul ridicat al populatiei din Romania aflat in mediul rural, de acoperirea redusa a teritoriului cu infrastructura de comunicatii fixe si de numarul redus al calculatoarelor.
Conform unei statistici realizate de Eurostat si prezentata de seful ANRCTI, rata de penetrare a calculatoarelor din Romania se situa anul trecut la circa 33% din populatie, fata de media de 58% in tarile UE25, in anul 2005. Valori apropiate ale ratei de penetrare a PC-urilor se mai intalnesc doar in Ungaria (43%), Polonia si Cehia (ambele cu 41%). O singura tara din UE are o rata de penetrare a PC-urilor mai redusa decat Romania, si anume Bulgaria, cu 16% din populatie.
Conform datelor preliminare ale ANRCTI, valoarea pietei telecomunicatiilor a crescut anul trecut la 3,5 miliarde euro, cu 500 milioane euro mai mult fata de 2005. Din aceasta valoare, aproape trei miliarde de euro reprezinta cifra cumulata de afaceri pe anul trecut a primilor trei operatori de comunicatii din piata: Orange Romania (1,082 mld. euro), Vodafone Romania (peste 1 mld. euro) si Romtelecom (895 mil. euro).
Pe de alta parte, Dan Georgescu a anutat ca ANRCTI va scoate la licitatie doua licente WiMAx pana in luna septembrie a acestui an, in banda de frecventa de 3,5 GHz. De asemenea, autoritatea va scoate la licitatie si patru licente regionale in banda de 3,5 GHz, care vor fi valabile cel mult pana la data de 30 septembrie 2013.
Dan Georgescu a declarat ca in ce priveste licentele WiMAX ANRCTI va demara consultari cu operatorii, iar dupa data de 30 septembrie 2013 vor fi disponibile doar trei sau patru licente nationale iar niciun titular de licenta nu va putea detine in acelasi timp licente locale si nationale in benzile de 3,5 GHz si 3,7 GHz.
Tehnologia wireless WiMax le permite furnizorilor de servicii sa acopere, prin unde radio, suprafete mari, de pana la 50 km, cu o singura antena, cu o viteza de transfer al datelor de pana la 70 MB pe secunda. Pe langa accesul la internet, WiMax permite furnizarea de servicii de voce prin internet (VoIP), dar si de televiziune digitala (IPTV).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO