Business Hi-Tech

O echipa de romani incearca sa trimita o racheta pe Luna, pentru 20 mil. $ de la Google

O echipa de romani incearca sa trimita o racheta pe Luna, pentru 20 mil. $ de la Google

Racheta din imagine va fi lansata de pe Marea Neagra, cu ajutorul unui balon care o va ridica la cateva mii de metri inaltime. Racheta ar urma sa trimita imagini foto si video de pe Luna.

10.09.2009, 00:00 65

Romanii din echipa Asociatiei Romane pentru Cosmonautica siAeronautica (ARCA) se numara printre favoriti in cursa pentrupremiile in valoare de 30 mil. $ din competitia de astronauticaGoogle Lunar X Prize, misiunea Dumitru Popescu, presedintele ARCA, nu a oferit cifre exacte privind costurile lansarii rachetei, dar a sugerat ca e vorba de milioane de euro celor 19 echipe participante fiind sa trimita o racheta spatialafara piloti pe Luna. Premiul cel mare este de 20 mil. $, Googleoferind insa 5 mil. $ pentru echipa aflata pe locul al doilea sitot atat se va imparti probabil intre echipele cu cele mai bunerezultate.

Helen, cum este numita racheta spatiala gandita si construita deARCA, va fi testata pentru prima data in luna octombrie, cusprijinul Marinei Militare, Aviatiei Militare si ROMATSA. Lansareain spatiu va avea loc de pe Marea Neagra, de la o altitudine de14.000 de metri pana la care racheta va fi ridicata cu ajutorulunui urias balon solar, care masoara 300 de metri inaltime sicantareste 2.000 de kilograme. Astfel, echipa ARCA va putea pune lapunct ultimele detalii in vederea aselenizarii propriu-zise arachetei lansatoare de sateliti Haas si a sondei lunare ELE,inscrise in competitia care se va incheia in 2012. ARCA va trebuide asemenea sa deplaseze racheta sau un robot pe o distanta de celputin 500 de metri si sa transmita pe Pamant imagini foto si videode pe suprafata selenara.

In ce priveste costurile, Dumitru Popescu, presedintele ARCA, nua dorit sa inainteze o cifra exacta, mentionand insa ca un asemeneaproiect spatial presupune costuri sensibil mai mici decat cele decare ar avea nevoie NASA, spre exemplu, pentru a lansa o racheta peLuna. ARCA, organizatie non-guvernamentala din domeniul cercetariiaerospatiale, cu sediul in Valcea, a atras pana acum finantarepentru proiectul Helen din mediul privat romanesc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO