Business Hi-Tech

Om vs computer = sah de mare viteza

08.08.2001, 00:00 64



Campionul mondial la sah, Vladmir Kramnik, va disputa un meci format din opt partide contra supercomputerului Deep Fritz 7. Evenimentul organizat de Brain Games PLC va avea loc in Bahrain in luna octombrie.

Kramnik va fi primul sahist care incearca sa faca fata unui supercomputer dupa ce in 1997 fostul campion mondial, Garry Kasparov a fost invins la un meci contra asa-numitului Deep Blue RS/6000 construit de IBM.

Kramnik, care va avea de infruntat puterea unei masini ce analizeaza patru milioane de mutari pe secunda, va primi ca premiu un milion de dolari in cazul in care castiga. In ipoteza unei remize in buzunarul sau vor intra 800.000 $ iar premiul de consolare in urma unui esec se va ridica la 600.000 de dolari.

Vladimir Kramnik este cel care a pus capat "domniei" de 15 ani a lui Garry Kasparov in sahul mondial.

Deep Fritz a fost construit de un grup independent de specialisti in computere si sah condus de programatorul olandez Frans Morsch, dupa ce IBM si-a anuntat decizia de a nu continua proiectul Deep Blue.

Pe lista invinsilor lui Deep Fritz se numara, Deep Blue, Kasparov si campionul Federatiei Mondiale de aah Vishwanathan Anand.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO