Business Hi-Tech

Orange: Am bugetat investitii de 200 mil. euro, dar daca piata o impune, ne vom replia

Orange: Am bugetat investitii de 200 mil. euro, dar daca piata o impune, ne vom replia

Extinderea retelei de magazine Orange cu 50 de unitati in trei ani a determinat cresterea cu 450 de persoane a numarului de angajati. In fiecare magazin lucreaza aproximativ noua oameni

25.01.2009, 18:38 37

Orange Romania si-a programat pentru acest an un buget de investitii egal cu cel de anul trecut, de 200 mil. euro, fondurile urmand sa fie directionate in principal catre retea si in special catre serviciile de internet mobil.

"Intentionam sa ne mentinem nivelul investitiilor la nivelul anului precedent. Vrem sa continuam investitiile in reteaua 2G/3G pentru a fi siguri ca tinem pasul cu evolutiile tehnologice si ca vom avea o platforma pe baza careia sa crestem in viitor. Orice se va intampla, criza se va incheia la un moment dat si atunci va trebui sa fim bine pozitionati ca business", a declarat Richard Moat, CEO al Orange Romania.
El a precizat ca pe masura ce numarul de clienti ai companiei creste, localitatile se extind, iar consumatorii vorbesc mai mult la telefon, operatorii de telefonie mobila trebuie sa investeasca mai mult in retea. Orange are peste 10,2 milioane de clienti.
"Cred ca am instalat anul trecut aproape 500 de noi site-uri 3G, acesta fiind cel mai mare numar de site-uri instalate din istoria companiei, incluzand aici si primul an de activitate al Orange. In acest an nu vor mai fi la fel de multe, dar va exista un numar semnificativ si in 2009, pentru ca vom continua sa ne extindem atat acoperirea, cat si capacitatea retelei", explica Richard Moat. "Un focus major pentru Orange il reprezinta investitiile in internetul mobil, care a inceput sa castige teren pe piata. Am vazut o adoptare masiva a solutiilor de date mobile in ultimul an, respectiv o crestere de 150% a numarului de modemuri si al abonamentelor de internet nelimitat pe care le-am vandut."
Pe masura ce veniturile din telefonia mobila au inceput sa-si diminueze rata de crestere, ca urmare a competitiei dure si a maturizarii pietei, cei mai mari operatori de profil de pe piata au anuntat ca se vor concentra pe serviciile de date - o piata cu un potential ridicat de crestere si pe care marjele de profit sunt inca ridicate. Romania ocupa unul din cele mai slabe pozitii din UE din punct de vedere al numarului de utilizatori pentru serviciile de internet de mare viteza.
Richard Moat afirma ca in acest context Orange se va concentra pe extinderea retelei de date in ciuda situatiei economice. "In acest moment oferim servicii de internet mobil la o viteza de 3,6 Mbps in 500 de localitati, in timp ce serviciile de date la 7,2 Mbps sunt oferite doar in Bucuresti si alte 11 orase. Pentru a oferi in mod real aceasta viteza, de 7,2 Mbps, este nevoie de investitii semnificative in partea de transmisiuni. Orange va lansa in primul trimestru serviciile de internet mobil la 7,2 Mbps in alte opt orase, in timp ce pana la finele anului vom acoperi si celelalte 21 de capitale de judet", a spus seful Orange.
In alta ordine de idei, Moat afirma ca Orange nu va investi intreaga suma bugetata indiferent de ceea ce se va intampla in economie.
"Cred ca ar fi ridicol sa spunem ca vom investi 200 de milioane de euro indiferent ce se va intampla. In mod evident poti estima o serie de circumstante in cazul carora am putea fi nevoiti sa reducem investitiile. In acest moment nu facem compromisuri, dar daca suntem adusi in pozitia care suntem fortati sa reducem bugetul, o vom face pe parcursul anului."
In ceea ce priveste pozitia Orange pe piata la finele acestui an, din punct de vedere al veniturilor si numarului de clienti, Richard Moat a evitat orice estimare.
"De fiecare data cand am fost intrebat in trecut despre evolutia nivelului veniturilor, a profitului sau a numarului de clienti am inaintat de fiecare data o estimare. In acest an insa nu pot face acest lucru. Nu pentru ca nu vreau, ci pentru ca nu stiu care ar fi o estimare de incredere, sustenabila. Ne-am pregatit bugetul pe 2009 in septembrie/octombrie 2008, dar in acest moment el nu mai este de actualitate. Orange are o tinta pentru primul trimestru din acest an. Ulterior, vom merge inainte stabilind obiective de la trimestru la trimestru. Cred ca aceasta este modalitatea corecta de a proceda, pentru ca circumstantele economice, respectiv piata, economia si cursul de schimb, se misca atat de rapid, incat este imposibil sa realizezi estimari sustenabile pe o perioada mai lunga decat un trimestru", a spus Moat.
"Ceea ce eu cred ca este cheia in aceasta perioada pentru orice companie, nu doar din industria telecom, este sa fie agila si adaptabila si sa fie pregatita pentru orice va veni si, daca poate, sa o ia inaintea celorlalti in ceea ce priveste pregatirea pentru criza. Nimeni nu stie daca criza va fi mai rea decat ne asteptam sau mai putin rea decat ne asteptam. Trebuie sa fii pregatit sa raspunzi la orice s-ar intampla."
In acest context economic, caruia i se adauga si reducerea ritmului de crestere de pe telefonia mobila, seful Orange spune ca operatorul va continua sa aiba o politica de personal prudenta. "Exista doua lucruri care se intampla simultan: ne aflam in criza economica, dar ne aflam si pe o piata care ajunge la maturitate si unde cresterea devine din ce in ce mai greu de atins. Astfel, chiar si in conditiile in care nu ar fi fost o criza economica, in acest moment am cauta sa optimizam numarul de oameni pe care il avem pentru a creste productivitatea, in loc sa ne concentram pe a angaja noi oameni. Inca din 2006 am incercat deliberat sa mentinem numarul de angajati la un nivel constant, astfel ca vom pastra aceasta abordare si intr-un context economic dificil", a precizat Richard Moat.
El a mentionat ca in ultimii ani numarul de angajati a crescut in principal doar datorita extinderii retelei de magazine proprii a Orange. Astfel, in trei ani, cele 50 de magazine noi deschise de operator au determinat cresterea cu 450 de persoane a numarului de angajati. Orange avea la finele anului trecut aproximativ 3.000 de angajati, numar aproximativ egal cu cel detinut de cel mai puternic rival al sau, Vodafone.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO